Októberben az amerikai munkaadók 150 ezer munkahelyet teremtettek, míg a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék – tette közzé az Egyesült Államok munkaügyi minisztériuma pénteken. A Wall Street Journal előzetes elemzői konszenzusa 170 ezer új munkahely volt, a szeptemberi meglepően magas, 336 ezres számot követően. A munkanélküliségi rátára vonatkozó előzetes konszenzus 3,8 százalék volt. 

A,Person,Leaves,The,Workplace,Against,The,Background,Of,The
Fotó: Shutterstock

Az amerikai jegybank (Fed) által is kiemelten figyelt non farm payroll adat a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak számának alakulását követi nyomon, s minden hónapban az első pénteken közlik. Az októberi adatra rányomta bélyegét a detroiti autógyártók elleni sztrájk

Az adatközlés előtt a 10 éves amerikai referencia-államkötvény hozama 4,648 százalékra csökkent. Ezzel folytatódott a hozam süllyedése. A múlt heti 5 százalékos jegyzéshez képest a napokban 4,7 százalék alá esett a hozam, mely csütörtökön 4,668 százalékon állapodott meg. Arun Sai, a Pictet Asset Management stratégája szerint, ez annak a jele, hogy a jegybankároknak nincs okuk a további kamatemelésre, ellenben úgy vélte, hogy a vártnál jóval erősebb munkaerőpiaci adatok újra feltornásznák a kötvényhozamokat. 

Az adatközlés után a 10 éves amerikai referencia kincstárjegy hozama tovább esett, 4,558 százalékra.

A széles piacot leképező S&P 500 és a technológiai fókuszú Nasdaq Composite indexek határidős kontraktusai mínuszba fordultak a munkaerőpiaci adatok közzététele előtt, míg a DJIA stagnált. Az adatközlést követően a határidős S&P 500 és a DJIA is emelkedni kezdett. 

A bérnövekedés tavaly év eleje óta csökkenő tendenciát mutat. A közgazdászok előzetes várakozása szerint az átlagos órabér októberben 4 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a szeptemberi 4,2 százalék után. A szerdai kamatdöntést követően Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke is rámutatott a hűlő munkaerőpiacra, mely az egyik oka annak, 

hogy nem kell tovább emelniük a kamatlábakat. 


 

A tízéves amerikai államkötvény hozama 1 év
 

Bár korábban az elemzők recessziót jeleztek, arra alapozva a jóslatot, hogy az amerikaiak magasabb hitelfelvételi költségekkel szembesülnek, s ez lefékezi a gazdaságot.  Ám a magas kamatok miatt befagyott lakáspiac miatt a háztartások szinte csak fogyasztásra tudnak költeni, s ez a vásárlási láz pörgeti a gazdaságot. A bruttó hazai termék a harmadik negyedévben 2021 óta a leggyorsabb ütemben nőtt, amit az erőteljes fogyasztói kiadások hajtottak. A gazdaság rugalmasságának másik oka az erős amely a magasabb hitelfelvételi költségek és az Európában és a Közel-Keleten dúló háborúkkal járó borús globális hangulat ellenére is folyamatosan teremtett új munkahelyeket. Így az amerikaiak folytathatták a költekezést.

A kamatdöntés után a Fed elnöke úgy értékelt, hogy a hitelfelvételi költségek magasabbak, a lakáspiac gyakorlatilag befagyott, de az amerikai gazdaság annyira rugalmas, hogy elkerülhető a
Számos jel mutat arra, hogy jövőre lendületét veszítheti a munkaerőpiac. Tavaly év eleje óta mind az újonnan felvettek, mind a munkahelyüket önként felmondók száma csökkenő tendenciát mutat, miközben az elbocsátások száma változatlan maradt.