A Federal Reserve tisztviselői várhatóan jövő hónapban tovább folytatják a kamatemelést, ám a bankválság következtében az Egyesült Államok gazdasága elindult a irányába – írta a CNBC.

The Federal Reserve Meets To Decide On Next Interest Rate Move
Fotó: Kevin Dietsch

A Fed a legutóbbi ülésén negyed százalékponttal emelte az irányadó kamatot a 4,75 és 5 százalék közötti sávba, mivel igyekezett egyensúlyt teremteni a hitelválság kockázata és a beérkező adatok között, amelyek szerint az árnyomás továbbra is nagyon erős.

A pénzintézet 2007 óta nem emelte ilyen magasra a kamatokat, amire két héttel az után került sor, hogy a Silicon Valley Bank (SVB), nemrég az USA 17. legnagyobb hitelezője, egy betétfutást követően összeomlott. Az SVB és két másik pénzintézet csődje arra ösztönözte a Fedet, hogy sürgősségi hitelkonstrukciókkal kimentse a bankokat.

A bankválság és a további kamatemelés azonban súlyos következményekkel járhat: az amerikai gazdaság még az idén recesszióba kerülhet, amiből csak két év után tudna felállni.

A döntéshozók szerint a bankszektor problémái miatt szigorodnak a háztartások és a vállalkozások hitelfeltételei, a gazdasági tevékenység és a még nagyobb nyomás alá kerül, az pedig tovább erősödik. A Fed ezek közül elsősorban az infláció megfékezésével akar foglalkozni.

Lassul kissé az amerikai infláció

Az elemzői várakozásoknak megfelelően alakulnak a fogyasztói árak az Egyesült Államokban.

A közgazdászok szerint a legvalószínűbb lépés egy negyed százalékpontos emelés lenne a következő ülésen, amelyet egy hosszabb szünet követne. Ezt a Fed előrejelzései is tükrözik, amely szerint az irányadó kamatok az idén elérik az 5,1 százalékot, amely után a jegybank kivár, figyeli szigorítási ciklusának hatásait. 

Egy kisebb emelés észszerű kiindulópont lenne a májusi ülésünkön. Azonban én bízom abban, hogy a banki stressz legsúlyosabb időszakát már a hátunk mögött tudjuk, és semmi sem utal arra, hogy egy hitelválság közeledne 

– mondta John Williams, a New York-i Fed elnöke.

A Fed tisztviselői közül többen is abban bíznak, hogy az infláció további kamatemelések nélkül, magától is enyhülhet. Mary Daly, a San Franciscó-i és Austan Goolsbee, a chicagói körzet vezetője is úgy gondolja, hogy most óvatosságra és türelemre van szükség a monetáris politikában.

Jerome H. Powell, Chair of the Board of Governors of the Federal Reserve System, participates in a panel during a Central Bank Symposium at the Grand Hotel in Stockholm, Sweden on Tuesday, Jan.10, 2023. Senior central bank officials and prominent academics participated in four panels that address central bank independence from various angles – climate, payments, mandates and global policy coordination
Jerome Powell, az amerikai központi jegybank, a Fed elnöke.
Fotó: AFP

A bankválságot megelőzően a Fedhez beérkező adatok miatt sok döntéshozó szerint a korábbi előrejelzésüknél valamivel magasabb kamatpályára lett volna szükség. Az SVB és a Signature Bank csődje után néhány nappal azonban a Fed ülésén a kamatok stabilan tartását jelölt ki célnak.

Az SVB egy különleges eset volt, mivel a bank nem biztosított betétekre támaszkodott, és a kötvényállománya jelentős kamatkockázatnak volt kitéve. Csak idő kérdése volt, hogy egy ilyen piramisáték mikor dől össze.

„Most viszont súlyos következményekkel kell számolnunk, és nehéz megmondani, hogy a szigorodó hitelfeltételek mekkora nyomást helyeznek a gazdaságra” – nyilatkozta Jerome Powell, a Fed elnöke március 22-én.

A pénzügyi stabilitással kapcsolatos jelzések azóta vegyesek, ám az inflációs adatok többnyire igazodnak a Fed céljaihoz, a jegybankárok pedig úgy látják, hogy hamarosan további árcsökkenésre lehet számítani.