Sikerült megállapodnia a General Motorsnak az autóipari munkások szakszervezetével (UAW) hétfőn. Az ügyet ismerő források szerint a több mint 4 éves szerződés részletei a Ford és az UAW múlt heti megállapodására hasonlítanak.

A munkások órabére így a négy év során 25 százalékkal nő majd, de a szerződés a megélhetési költségek változását is figyelembe veszi. Ugyanakkor a megállapodásra még a szakszervezet tagjainak is rá kell bólintani egy szavazás segítségével – írja a Bloomberg.

United Auto Workers Continue to Strike against Big Three Automakers
Fotó: Michaal Nigro/ZUMA Press/Northfoto

A szeptember 15-én kezdődött sztrájk eredetileg a GM mellett a Ford- és a Chrysler-tulajdonos Stellantis ellen is indult, ám a másik két autógyártó még a múlt héten képes volt dűlőre jutni a szakszervezetekkel. Az UAW miután megállapodott a Forddal és a Stellantisszal, a GM-en igyekezett növelni a nyomást és újabb üzemekre hirdette meg a munka beszüntetését.

Az elmúlt években feltámadni látszik tetszhalott állapotából az amerikai szakszervezeti mozgalom, amit az autóipari és hollywoodi sztrájkok mellett az is mutat, hogy olyan cégekben is alakult munkás érdekképviseleti szerv, mint az Amazon vagy a Starbucks, melyek korábban bevehetetlennek tűntek a szakszervezetek számára.