A Richter csütörtöki bejelentése szerint az Európai Bizottság jóváhagyta a Ryeqo készítmény alkalmazhatósági körének kibővítését. A gyógyszer felírható lesz tüneti kezelésre olyan nőknél, akik korábban endometriózis gyógyszeres vagy sebészi kezelésében részesültek. A döntés nem meglepetés, miután az Európai Gyógyszerügynökség szakbizottsága szeptember közepén pozitív véleményt adott ki a kezeléssel kapcsolatban. A készítményt már évek óta alkalmazzák, de eddig csak méhmiómák középsúlyos és súlyos tüneteitől szenvedő fogamzóképes korú felnőtt nők kezelésére lehetett bevetni. 

20220303 Budapest 
Richter Gedeon Nyrt. 
Gyógyszergyár 
külső

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nagyon örülünk annak, hogy ez az engedély hatékony tüneti kezelést tesz lehetővé sok endometriózissal élő nő számára  – mondta Turek Péter, a Richter Gedeon Nőgyógyászati Üzletágának globális vezetője. 

Mivel célunk, hogy vezető gyógyszeripari vállalattá váljunk a női egészségügy területén, ezért alapvető innovatív termékeink terápiás elérhetőségének folyamatos szélesítése rendkívül fontos számunkra.

Az Európai Unióban körülbelül 14 millió nő él endometriózissal, egy olyan krónikus betegséggel, amelynek fájdalmas tünetei akár a nők mindennapi tevékenységeire is hatással lehetnek.