A Signa Prime Selection AG egyik egysége pénteken fizetésképtelenséget jelentett be egy berlini bíróságon – írja a Bloomberg, ami arra utal, hogy elakadtak a kiterjedt ingatlan- és kiskereskedelmi konglomerátum megmentésére irányuló erőfeszítések.

Opening of the Galeria department store
Középen René Benko, a Signa csoport tulajdonosa. Fotó: Frank Rumpenhorst / AFP

A csoporthoz tartozó Signa Real Estate Management Germany GmbH ugyanis nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek – írta a hírügynökség által idézett Spiegel a cég kérelmére hivatkozva. A vállalat a londoni Selfridges és a berlini KaDeWe áruház társtulajdonosaként ismert Signa Prime kizárólagos leányvállalata. A Signa Prime pedig a René Benko osztrák mágnás által alapított csoport legnagyobb vállalata.

A kontinens egyik legnagyobb ingatlancégének tartott Signa Prime esetleges fizetésképtelensége sokkolhatja az európai ingatlanpiacokat

A Signa Prime és a szintén a cégcsoporthoz tartozó Signa Development 2022 végén több mint 23 milliárd euróra értékelte a vagyonát.

A fizetésképtelenné vált Signa Real Estate Management egyébként a csoporton belüli központi szolgáltatócégként a Németország elsőrangú helyszínein található kereskedelmi ingatlanok fejlesztésével és támogatásával foglalkozik.

Korábban az osztrák Der Standard írta, hogy a cég kedden találkozót tart munkavállalóival, hogy tájékoztassa őket a fizetésképtelenségről és a további lépésekről.

A csoport idén egy 500 millió eurós, 2024 közepéig pedig további 1,5 milliárd eurós finanszírozási hiány betömésére próbált forrást bevonni a befektetőktől. Az anyavállalat, a Signa Holding a hónap elején Arndt Geiwitz válságmenedzsert nevezte ki a vész elhárítása érdekében, mivel már több projekt építési munkálatait voltak kénytelenek leállítani.

Az egész csoportra kiterjedő fizetésképtelenség számos befektetőre nézve jelentene súlyos csapást.

A Signa részvényesei között ott vannak Európa leggazdagabb családjai. Például Hans Peter Haselsteiner osztrák építőipari és Klaus-Michael Kühne német szállítmányozási mágnás.

Érintett lehetne azonban a szaúd-arábiai állami befektetési alap, és különböző osztrák, német és svájci bankcsoportok is megégethetnék magukat.