Zavarba ejtő eredményt hozott a The Wall Street Journal és a NORC (Chicagói Egyetem) új felmérése az amerikai álomról. Bármily jól cseng is a régi tétel, hogy bárki, aki keményen dolgozik, előrébb juthat, függetlenül a családi hátterétől, ez ma már Amerikában sem számít örök igazságnak. Ráadásul alig van különbség a demokrata és a republikánus szavazók között. Annál mélyebb viszont a szakadék a férfiak és a nők, az idősek és a fiatalok között. 

Super Dog Americana
Innen már csak lefelé vezet az út… Fotó: Getty Images

Az összkép egyre meredekebben csökkenő trendet mutat. Egy évtizede a regisztrált szavazó válaszadók többsége (53 százalék) hitt az amerikai álomban, s még a 2016-os Donald Trump kampány idején is majd minden második megkérdezett (48 százalék), ám idén ősszel már csak 36 százalék adta azt a választ, hogy az álom még mindig igaz. A tőzsdei lap felmérése a legfrissebb bizonyítéka annak, hogy az amerikaiak a politikai paletta minden árnyalatában gazdaságilag törékenynek érzik a helyzetüket, s 

bizonytalanok abban, hogy a magasabb életszínvonalhoz vezető létra még mindig a megszokott helyére van-e támasztva.

A mostani felmérésben a válaszadók fele azt mondta, hogy Amerikában rosszabb az élet, mint 50 évvel ezelőtt, szemben azzal a 30 százalékkal, akik szerint jobb lett. Arra a provokatív kérdésre, hogy a gazdasági és politikai rendszer „a hozzám hasonló emberek ellen irányul-e”, a megkérdezettek fele igennel válaszolt, míg 39 százalék nemet mondott. 

Itt az afroamerikaiak 68 százalékos igen válaszai voltak kiugrók, míg a fehér és latin-amerikai válaszadók között nem volt szignifikáns különbség. 
Az amerikai álom a felmérésben részt vevő fiatal felnőttek és nők számára tűnik a legtávolabbinak. Amíg a férfiak 46 százaléka, addig a nőknek csak 28 százaléka mondta azt, hogy a kemény munka ideálja még mindig igaz. Bár a 65 év feletti szavazók 48 százaléka hisz az álomban, az 50 év alattiak körében már csak 28 százalékot lelkesít a kemény munka perspektívája.

Érdekes módon a pártválasztás nem jelent törésvonalat, a demokraták és a republikánusok közel azonos mértékben ábrándultak ki az amerikai álomból. 

 

Néhány szakszervezet, köztük az autógyári munkások és a hollywoodi forgatókönyvírók sikeres bérharca ellenére is rekordalacsony most a szakszervezetekhez tartozó amerikai munkavállalók aránya. A jelenlegi gazdasági helyzetre vonatkozó kérdésekre adott válaszokból az derült ki, hogy enyhül a pesszimizmus. 

Most a válaszadók 35 százaléka tartja kiválónak az amerikai gazdaság állapotát, míg tavaly tavasszal 20 százalék alatti volt ez az arány, míg a gazdaságot „nem olyan jónak” vagy „gyengének” minősítő válaszok aránya 65 százalékra csökkent az előző két felmérés 80 százalék feletti értékeiről.