Szerző: Zakár Tivadar, a BÉT kijelölt tanácsadójaként működő Univerz Invest Zrt. cégvezetője

 

Egy izgalmas időszak után úgy tűnik, egy kis erőgyűjtésbe kezdtek a BÉT vezető részvényei, legalábbis a forgalmi adatok alapján ezt láthattuk. A múlt héten a kivárásé volt a főszerep: a befektetők inkább türelmesen megvárják, hogy a Mikulás-rally győzedelmeskedik-e, vagy inkább a hó végén érkező makroadatok rontják el a hangulatot. Természetesen a begyűrűző nemzetközi piaci hírek adhatnak okot a befektetőknek negatív piaci mozgásokra, azonban a 

decemberhez közeledve a Mikulás-ralira készülődik a piac.

Crypto,Trader,Investor,Analyst,Broker,Using,Pc,Computer,Analyzing,Online
Megpihentek a legnagyobb forgalmú hazai részvények. 
Fotó: Shutterstock

Hacsak nem kedvetlenítik el a piacokat a lefelé mutató kockázatokról szóló hírek a héten, folytatódhat az eddig látott menetelés. A BUX az 50 napos mozgóátlagára ült, és ha képes lesz november végéig tartani magát, akkor bizakodók lehetünk a Mikulás-ralival kapcsolatban. Mindenképpen várja a piac az új impulzust, ami akár a hazai, akár a nemzetközi információk hatásaként érkezve a következő napokban eldönti a folytatás irányát.

Az OTP Bank alapvetően emelkedő trendben – annak is a közepén – mozog. Az árfolyam mind az 50, mind a 200 napos mozgóátlag felett van, de elbizonytalanodott a jelentést követő napokban, a forgalom alacsonyabb a havi átlagforgalomnál, ami jól mutatja a kivárást a befektetők részéről. Az 50 napos mozgóátlag támaszt adhat, inkább oldalazást láthatunk az elkövetkező napokban. Amennyiben az OTP-részvénynek sikerül tartani az oldalazásban magát, akkor reális esélye van, hogy újra a 14 ezres ár fölé próbáljon kapaszkodni az árfolyam.

 

A Richter részvények szintén átlagforgalom alatti mennyiségben forognak a piacon jelenleg, és szintén az éves trendcsatorna közepén van az árfolyam. A 200 napos átlag és a Boilinger szalag alsó része egybe esik, ez támaszt adhat az őszi korrekciónak és ezt erősíti a Stochasztikus RSI mutató is. A támasz kétszer megerősítést kapott már, azonban tartósan nem volt képes az 50 napos mozgóátlag fölött maradni a kurzus. Jelenleg inkább oldalazás várható a részvénytől, ha csak valamilyen friss hír nem mozdítja ki az árfolyamot a jelenlegi szintjéről.

 

A Mol részvényeit nem volt képes a 200 napos mozgóátlag megtámasztani, sajnos megnyílt a tér lefelé, azonban esetükben már bizonyos túladottságot vélünk felfedezni. A 2660-as árszint támasz lehet rövid távon, de ha ez az árfolyamszint elesik, akkor sajnos a csatorna aljához eshet az árfolyam. Az elmúlt napok átlagforgalom feletti napjai, inkább egy további lefelé elmozdulásra engednek következtetni.

 

A Magyar Telekom az idei ősz sztárpapírja, amely egyértelmű és erős emelkedést követően vett kis pihenőt a csúcson. Innen egy korrekció lehetősége benne van a levegőben rövid távon, de az 50 napos mozgóátlag támaszt jelenthet az 560 forintos szinteken. Természetesen egy ekkora emelkedés után a folytatáshoz kellenek az újabb pozitív impulzusok a befektetők számára, amelyet mind a cégtől származó hírek, mind a makro piaci hatások támogatnak.