Főként drágább modelljeinek és teljesen elektromos autóinak köszönhetően 8,9 százalékról 9,8 százalékra nőtt a BMW üzemieredmény-rátája a harmadik negyedévben, sőt a kínai vegyesvállalatában, a BMW Brilliance Automotive-ban tavaly megszerzett többségi részesedés nélkül számolva 10,8 százalékra emelkedett – közölte a bajor autógyártó pénteken.

Inside The BMW All-Electric Vehicles Exhibition In Indonesia
Visitors talk near a BMW iX full-electric SUV vehicle during the exhibition in Jakarta, Indonesia on November 1, 2023. The exhibition is dedicated to showcasing and promoting electric vehicles (EVs) powered by renewable energy sources. BMW is the leading premium brand in Indonesia in the first 6 months of 2023, registering a 28% increase over 2022. Furthermore, the BMW iX is also Indonesia's best-selling luxury Electric Vehicle. (Photo by Garry Lotulung/NurPhoto) (Photo by Garry Lotulung / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A BMW iX teljesen elektromos SUV. Fotó: Garry Lotulung / AFP

A marzs javulása ráadásul növekvő értékesítések mellett ment végbe, hiszen a prémiumautó-gyártó bevételei 3,4 százalékkal, 38,5 milliárd euróra emelkedtek, ami felülmúlta az LSEG által megkérdezett elemzők konszenzusos becslését. Az autóipari bevételek enyhén csökkentek, míg a pénzügyi szolgáltatások bevétele és a motorkerékpárok bevétele növekedett.

Az üzemi eredmény azonban jóval lendületesebben, 18 százalékkal, 4,35 milliárd euróra bővült, ám a csoport nettó nyeresége 7,7 százalékkal, 2,93 milliárd euróra csökkent, éppen a már említett BBA-konszolidáció következtében – tették hozzá.

Megerősítette éves előrejelzését a cég

Az autógyártó az év során óvatosan optimista hangnemet ütött meg, és már augusztusban megemelte az autóipari üzemieredmény-rátára vonatkozó kilátásait, melyeket pénteken is változatlanul fenntartott.

Eszerint a müncheni székhelyű csoport továbbra is 9–10,5 százalékos üzemieredmény-rátára számít az autóipari üzletágban. A személygépkocsi-eladások várhatóan volumenben 5-10 százalékkal nőnek. A szabad készpénzáram az autóipari szegmensben az év egészére legalább 6 milliárd euróra nő.

A harmadik negyedévünk ismét bizonyítja, hogy az erős termékek erős keresletet generálnak, így egyértelműen jó úton haladunk az augusztusban kitűzött éves céljaink elérése felé

– kommentálta Oliver Zipse vezérigazgató a gyorsjelentést.

A bajorok még a szokásos inflációs és magas kamatokra hivatkozó kifogásokat is mellőzték, ellentétben például a Mercedesszel és a Porschéval, amelyek nemrég panaszkodtak a keresletet fékező, visszafogott piaci környezetre.

A menedzsment kiemelte, hogy az ellátási lánc problémái enyhültek, miután augusztusban még arra figyelmeztettek, hogy egész évben folytatódhatnak. Részben emiatt, idén az eladások volumene eddig 5,1 százalékkal nőtt, és az értékesített darabszámon belül a teljesen elektromos autók eladásai 15,1 százalékot tettek ki, némileg már meg is haladva a BMW 15 százalékos év végi célját.

A szabad készpénzáram is jól alakult az autóipari szegmensben, idén eddig 5,7 milliárd euróra rúgott, ami megközelítette a hatmilliárd eurós egész éves előrejelzést.

Péntek délelőtt a BMW részvényei közel 3 százalékkal, 93,6 euróra drágultak Frankfurtban.

A londoni (LSEG) – azelőtt Refinitiv – elemzői konszenzusa a BMW papírjait 110 eurós medián célár mellett tartásra ajánlja.

Thailand Bangkok EV Expo 2023
Fotó: AFP

Újabb mérföldkőhöz ért a debreceni beruházás

Közben mérföldkőhöz érkezett a BMW debreceni beruházása is, hiszen október 30-án átadták a gyár legmodernebb technológiával felszerelt képzési központját, ahol – az informatika, az elektronika, a mechatronika és a gépjármű-mechatronika területén – már meg is kezdte a duális képzést az a száz tanuló, akiket tavasszal egy többkörös felvételi eljárás során választottak ki – írja a Haon, a Hajdú-Bihar vármegyei hírportál.

A 20 millió euró befektetéssel, 6500 négyzetméteren felépült Debreceni Szakképzési Centrumban tanuló diákok száma 300 főre emelkedik, mire beindul a gyár termelése.

A debreceni fiatalok lesznek azok, akiknek a nevéhez fűződnek majd az elektromos Neue Klasse és Vision Dee első darabjai két éven belül. A BMW korszakváltása elindult, s ebben a debreceni gyár kapja a főszerepet

– emelte ki a centrum átadásán megjelent Ilka Hostmeier, a BMW igazgatóságának tagja.