A csalásokat elkövető vállalatokat leleplező, és azok részvényeinek esésére fogadó Hindenburg Research júniusban tette közzé jelentését a Tingo Group nevet viselő fintech cég ellen, és hétfőn az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) vádat emelt a csoport vezetőjével, Dozy Mmobuosival szemben.

Az amerikai hatóság egy hónapja már felfüggesztette a Mmobousi vezette Tingo Group és Agri-Fintech Holding értékpapírjainak kereskedelmét, melyek előtte a Nasdaqon voltak elérhetők. Az SEC a Tingo Group, az Agri-Fintech Holding és a Tingo International Holdings ellen is vádat emelt, mondván a cégek 2019 óta több száz millió dollár értékű nem létező tranzakciót könyveltek el két, Mmobuosi által alapított nigériai leányvállalat segítségével, így jelentéseikben is több száz millió dollárnyi nem létező eszköz és bevétel szerepelt.

Fotó: Tingo Group

A Tingo állítása szerint nigériai gazdákat kiszolgáló fintech vállalkozás, de a cégvezető februárban az angol Premier League-ben játszó Sheffield United megvásárlására is kísérletet tett, ami nem járt sikerrel. Amikor a Hindenburg közzétette jelentését és short pozícióját a céggel szemben, az egykor több mint 400 millió dollárt érő vállalat részvényei egyetlen nap alatt 60 százalékot estek – írja a Financial Times.

A shortolásra játszó vállalkozásnak igaza lehetett, hiszen a SEV most megfogalmazott vádjai szerint az egyik nigériai leányvállalat, 

a Tingo Mobile számláin nem 461,7 millió dollár volt, mint az a cég 2022-es évet lezáró jelentése jelzett, hanem csupán kevesebb mint 50 dollár.

A cég könyveit a Deloitte Israel vizsgálta, mely nem talált azokban hibát, így ismét felmerül a kérdés, hogy mennyire megbízhatóak a könyvvizsgálók. A németországi Wirecard botrányban szintén a négy nagy könyvvizsgáló egyike, az EY végezte a könyvek átvizsgálását és szintén nem talált okot arra, hogy ne fogadja el a cég beszámolóját.

A Tingo vezetői között a brit belügyminiszter James Cleverly unokatestvére, Chris Cleverly is megtalálható, aki bevallása szerint a fehérgalléros csalások és a határokon átnyúló bűncselekmények területén jártas ügyvéd. A Hindenburg egy korábbi, az indiai Adani csoport elleni támadása során pedig Boris Johnson testvére, Jo Johnson mondott le egy érintett kockázati alapban betöltött igazgatótanácsi pozíciójáról.