A kukoricával az elmúlt napokban 4,5 dollár alatt kereskedtek Chicagóban, ami 2020 decembere óta a legalacsonyabb szint. Tavaly májusban még több mint 8 dollárt kértek az elsősorban állati takarmányozásra és etanol előállítására használt növényért vékánként (kb. 25 kilogramm). Az áresés azzal magyarázható, hogy az amerikai gazdák tavaly a magas árakra reagálva bővítették termőterületüket, így jelentősen megugrott a kínálat.

Corn,Field,And,Blue,Sky
Fotó: Shutterstock

Az előző évben az árak elszabadultak, miután két tényező akadályozta a gabonatermelést: a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági exportőrének számító Ukrajnát megtámadta Oroszország, miközben a La Nina éghajlati jelenség miatt Dél-Amerika egyes részein szárazság lépett fel. A farmerek pedig megpróbáltak a magas piaci árból  hasznot húzni azzal, hogy több kukoricát ültettek – írja az FT.

A hónap elején az amerikai kormány mezőgazdasági termelésre vonatkozó előrejelzése szerint a középnyugati kukoricaövezetben – amely olyan államokat foglal magában, mint Missouri és Kentucky – 6 millió hektárral többet vetettek. A gazdák azonban hiába bővítették a termőterületet, ugyanis az emelkedő árakra válaszul a kukorica iránti kereslet tavaly egy évtized óta először csökkent: 

2022 és 2023 között közel 3 százalékkal esett vissza.

Az így megnövekedett kínálat és a kereslet visszaesése idén lefelé nyomta az árakat, és sok gazdálkodónak veszteségekkel kell szembenéznie. Az árcsökkenés más kulcsfontosságú mezőgazdasági termék, például a búza árának a tavalyi csúcsról való visszaesésével párhuzamosan következett be. Mindez megfordítja az árfolyamok alakulását, ami a fogyasztóknak jelentősen megnövelte az élelmiszerárakat. 

Az olcsóbb állati takarmány általában alacsonyabb költségeket eredményez a hús- és tejtermelőknek, így véső soron a fogyasztók pénztárcáját is kevésbé terheli meg egy bevásárlás. A fedezeti alapok növelték short pozícióikat, amelyek 2020 júniusa óta a legmagasabb szintre emelkedtek. Időközben La Nina átadta a helyét az El Ninónak, a szárazság pedig késleltette a szója vetését Brazília közép-nyugati részén.

Az Argus AgriMarkets elemzőcég szerint ez kihatással lesz a téli kukoricatermésre, mivel a gazdák nem tudják az összes kukoricát elvetni, amíg a szója betakarítása be nem fejeződik. A brazíliai kukoricatermelők nem voltak hajlandóak eladni a jelenlegi árakon. Amerikai társaik eközben a kukoricát lecserélhetik a jövőben a szójára.

Duplázott idén az almatermés

Nem lesz nagy változás a vetésszerkezetben, ezt a vetési tervekből is le lehet szűrni, és abból is, hogy a szakmabeliek szerint sem lehet egy-két év alatt drasztikusan változtatni a vetésforgón. A legtöbb szántóföldi és kertészeti kultúra sokkal jobban termett, mint a tavalyi aszályos évben. A legnagyobb volumenben termesztett gyümölcs, az alma termésátlaga 23,7 tonna volt hektáronként, ez pedig több mint kétszerese a tavalyi értéknek.