A globális befektetési banki szektorban több mint 60 ezer állás szűnt meg a Financial Times ágazati felmérése szerint idén. Az elbocsátási hullámot az váltotta ki, hogy igencsak megcsappant a pénzügyi szolgáltatások, köztük az elsődleges nyilvános kibocsátások (tőzsdei bevezetések) száma, és a hozzájuk kapcsolódó tranzakciós díjak is.

A Financial Times saját adataira, valamint a céges beszámolókra támaszkodva arra jutott, hogy a világ húsz legnagyobb befektetési bankcsoportja az év eleje óta legalább 61 905 munkahelyet számolt fel, és ezzel 

a koronavírus-járvány utáni toborzási hullám idején létrejött pénzügyi szolgáltatási állások zöme megszűnt.

Co,Working,Conference,,Business,Team,Meeting,Present,,Investor,Colleagues,Discussing
Fotó: Shutterstock

Ráadásul mint azt az FT is hangsúlyozza, ebben a kisebb bankok adatai és a korlátozott számú időnkénti leépítések nincsenek is benne, így a szektorban még ennél is több álláshely szűnhetett meg idén. Mindez azt is jelenti, hogy a 2007–2008-as globális pénzügyi válság óta – akkor ugyanezen bankok 140 ezer főt eresztettek szélnek – az idei volt az egyik legsúlyosabb leépítési hullám.

A legnagyobb idei elbocsátás ugyanakkor nem közvetlenül a pénzügyi szolgáltatások iránti igény apadása, hanem a Credit Suisse csődje, majd az UBS általi felvásárlása miatt következett be. A Credit Suisse már a UBS-akvizíció előtt kilencezer állás felszámolását tervezte, de a UBS ennél nagyobb mértékű leépítéseket hajtott végre a felvásárolt korábbi versenytárs befektetési banki részlegének felszámolása során.

A lap ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a globális bankszektorban végbement idei elbocsátásoknak legalább a felét a Wall Street nagybankjai hajtották végre. A Wells Fargo 12 ezerrel 230 ezerre csökkentette alkalmazotti állományának létszámát, a Citigroup ötezer, a Morgan Stanley 4800, a Goldman Sachs 3200, a JPMorgan Chase ezer állást számolt fel 2023-ban.

A legnagyobb amerikai bankok együtt legalább 30 ezer alkalmazottól váltak meg az év eleje óta a londoni üzleti napilap szerdai kimutatása szerint.