A ára 41 ezer dollár fölé emelkedett, s ezzel 2022 áprilisa óta nem látott magasságokban szárnyal. A kriptopiacokat egyrészt a bitcoin-ETF lehetősége fűti, másfelől a jövő áprilisban esedékes felezés. Érdekes módon a mostani rali egyik nyertese El Salvador.

Bitcoin,Close-up,On,The,Keyboard,Background,,The,El,Salvador,Flag
Fotó: Shutterstock

A kriptokereskedők abban reménykednek, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság jóváhagyja az első bitcoin-ETF (tőzsdén kereskedett alap) startját. Az intézményi szereplők, köztük a Fidelity és a BlackRock, lobbiznak a szabályozás zöld lámpájáért.

Az árfolyam-emelkedés másik katalizátora egy négyévente ismétlődő esemény. Áprilisban megfelezik az adott egységnyi bitcoinbányászatért járó zsetonok mennyiségét, visszafogva ezzel a kínálat növekedését. Az előző három felezést követő 12 hónapban, 2012-ben, 2016-ban és 2020-ban a bitcoin 8 százalékot, 284 százalékot, illetve 559 százalékot emelkedett. 

 

A bitcoin legújabb ralijának egyik nyertese El Salvador, legalábbis Nayib Bukele elnök ezt tette közzé az X-en, amit korábban Twitternek hívtak. Mint mondta, 40 ezer dolláros árfolyam felett már nyereséget könyvel el az ország. 

Annak ellenére, hogy hatalmas államadósság sújtja, El Salvador 2021 szeptemberében elfogadta a bitcoint törvényes fizetőeszközként, és azóta több mint százmillió dollárt költött bitcoinra az elemzők becslései szerint, amelyek Bukele korábbi közösségimédia-bejelentésein alapulnak. El Salvador nem adott ki hivatalos elszámolást bitcoinbefektetéseiről.

Bukele elnök szerint a közép-amerikai ország bitcoinportfóliója 3,6 millió dolláros nyereséget termelt, de nem áll szándékukban eladni a részesedéseket. 

Bár 

Bukelének sok kriptorajongója van, a kötvénypiac és a Nemzetközi Valutaalap szkeptikus, szerintük a bitcoin veszélyezteti az ország pénzügyi stabilitását.