Európa legismertebb államkötvénye a 10 éves német bund, amely most azzal került a gazdasági hírfolyam élére, hogy napok óta megőrülnek érte a befektetők.

Stock,Market,Investor,Analyst,Broker,Analyzing,Financial,Trade,Crypto,Stockmarket
Stock market Investor analyst broker analyzing financial trade crypto stockmarket exchange platform digital chart data on computer screen thinking of investing analytic risk. Over shoulder view.
Lejtőn a hozamok, örülhet, aki korábban vásárolt.
 Fotó: Shutterstock

A ára olyan magasra szökött, hogy aki ma bevásárol a 10 éves bundból, 2033 végéig évente már csak elég szerény: 1,91 százalékos hozammal számolhat. Ilyen alacsony hozammal tavaly december óta egyszer sem érték be a befektetők. Ugyanez a hozam Magyarországon 5,77 százalék. 

A kamatkörnyezetre legérzékenyebben reagáló 2 éves futamidejű német kötvény hozama 2,4 százalékig süllyedt szerdán, március óta a legalacsonyabb értékre.

Most az történik, hogy a kötvénypiac szereplői szinte biztosra veszik, hogy az Európai Központi Bank jövőre kamatot csökkent, vagyis a ma megvett kötvények jövőre felértékelődhetnek és azon árfolyamnyereség keletkezhet, ha 
– egyrészt valóban így lép az EKB,
– másrészt nem szaladt előre az árazás a kötvénypiacon.

A német tízéves állampapír hozamának alakulása
 

Emmanouil Karimalis, a UBS kamatstratégája szerint azonban nincs kérdés, egyértelmű a képlet, dezinflációs folyamatban van Európa, ez a környezet pedig meglehetősen támogató a kötvénypiacra nézve. A határidős kamatügyletek szerdai állása alapján arra lehet számítani, hogy az EKB 2024-ben összesen 165 bázispontos kamatvágást hajt végre. A múlt héten még csak 140 bázispontos vágást áraztak a piacok. Az időzítéssel kapcsolatban 70 százalékos az esélye a márciusi kamatcsökkentésnek.

Nem csak a német kötvényeket veszik a befektetők, lejött az olasz hozam is, pedig ott jóval nagyobb a GDP-arányos államadósság. A 10 éves olasz hozam 3,48 százalék volt szerdán.