A tízéves német állampapírok hozama 2 százalék alá esett szerdán, s csütörtök napközben is lefelé tart: 1,967 százalékon áll. Ilyen szintekre utoljára márciusban volt példa. A kötvénypiacon csökkenő hozam akkor alakul ki, ha a kamatszintek mérséklődését várják a befektetők, így a már piacon lévő fix kamatozású állampapírokért hajlandók egyre magasabb árat is megadni: azok árfolyama így emelkedik, a lejáratig érvényes hozam pedig csökken.

Crypto,Trader,Investor,Analyst,Broker,Using,Pc,Computer,Analyzing,Online
Egy irányba áll a kötvénypiac: erős vétel.
Fotó: Shutterstock

A hozamokat csökkentette az is – jelezték az Erste elemzői –, hogy Németország visszafogta a jövő évi állampapír-kibocsátási tervét, vagyis szűkös lesz a kínálat, de a bund hozamcsökkenésének fő mozgatórugója továbbra is a kamatcsökkentési várakozások fokozódása. „Jelenleg jövő áprilisra várják az első kamatcsökkentést, de a piac elkezdte beárazni, hogy egyből ötven bázispontos csökkentéssel indít az EKB” – írták.  

A kötvényrali csütörtökön áttevődött Olaszországba is, ott 15 hónapos mélypontra esett a tízéves benchmark hozam, csütörtökön 3,56 százalékra. Egy hónap alatt pedig 65 bázisponttal került lejjebb a hozama, ilyesmire 2013 óta nem volt példa. Az olasz hozamszint a költségvetési hiány finanszírozása miatt is lényeges: ott az államadósság kifejezetten magas, a 140 százalékára rúg.

A hozamok november közepén váltottak irányt, azóta szinte korrekció nélkül csak lefelé tartanak. A kiváltó ok az, hogy az európai és amerikai inflációs adatok meredeken csökkennek, a jegybankárok pedig bejelentették: biztosan vége a kamatemeléseknek.

Graham Taylor, a Rabobank kötvénystratégája azt mondta a Reutersnek, az év ezen időszakában kicsi a likviditás a kötvénypiacokon, szóval nem biztos, hogy trendszerű mozgásokat látunk. A kötvénypiaci árazások egyébként szokás szerint elébe mennek az EKB lépéseinek: a befektetők most azt valószínűsítik, hogy összesen 150 bázispontos kamatvágást hajt végre 2024-ben az Európai Központi Bank.  

Az EKB alelnöke szerint is túlságosan előreszaladtak a kötvénybefektetők, Luis de Guindos alelnök a 20 Minutos című spanyol lapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában kijelentette, a monetáris politika akkor kezdhet enyhülni, ha az egyértelműen közelít a 2 százalékos célhoz. De itt még nem tartunk – jelezte. Az euróövezeti infláció novemberben ugyan 2,4 százalékra esett, de a várakozások szerint innen felpattan 3 százalék körüli értékre.

Joachim Nagel német jegybankelnök szerdán már jobbnak látta figyelmeztetni a piacokat: 

Azt mondanám mindenkinek, aki egy közelgő kamatcsökkentésre spekulál: legyen óvatos, egyesek máris elszámították magukat.

 

A magyar kötvénypiacra leginkább a német hozam alakulása hat. Mivel a bund hozama lefelé tart, van esély arra, hogy a hazai kötvényhozamok is csökkenjenek. Csütörtökön azonban ennek nyoma sincs: többnapi jó teljesítmény után kismértékben (9–12 bázisponttal) emelkedtek a hozamok. De a tízéves magyar hozam még így is jól fest: 5,83 százalékon áll. Ennek különösen azok örülhetnek, akik magasabb hozam mellett vásároltak, nekik jelentős árfolyamnyereséget mutat az egyenlegük.  

Hatalmasat kaszált, aki bízott ezekben a magyar állampapírokban

Aki nem kedveli a részvénybefektetéseket, magyar állampapírokkal 33,3 százalék nyereségre tehetett szert az év eleje óta.