Mintegy 615,7 millió dollár értékben vásárolt bitcoint a MicroStrategy nevű szoftverfejlesztő cég nemrégiben – közölte szerdán a vállalat, amely nyilvánvalóan arra spekulál, hogy az amerikai hatóságok hamarosan jóváhagyják a bitcoinok árfolyamát követő tőzsdén kereskedett alap (ETF) létrehozását.

Golden,Coins,With,Bitcoin,Symbol,On,A,Mainboard, 
bitcoin
Irdatlan vagyont fektetett bitcoinba a virginiai szoftverfejlesztő. Fotó: Shutterstock

A társaság és leányvállalatai november 30. és december 26. között mintegy 14 620 bitcoint vásároltak nagyjából 42 110 dolláros átlagáron – derül ki a bejelentésből.

Az elmúlt hónapokban a hasonló bejelentések sorozata, többek között olyan hagyományos pénzügyi nagyágyúktól, mint a BlackRock, valósággal újjáélesztették a kriptopiacokat, amelyek korábban több nagynevű cég, például Sam Bankman-Fried FTX-ének a csődje után omlottak össze.

Ha engedélyeznék az új típusú ETF-eket, a Reuters szerint a befektetők anélkül nyerhetnének egy újabb áremelkedésen, hogy meg kellene venniük magát a bitcoint a hagyományos tőkepiacokhoz mérten kevésbé szabályozott és ezért meglehetősen kockázatosnak tartott kriptopiacokon.

A virginiai székhelyű vállalat részvényei, amelyek idén már több mint 300 százalékkal erősödtek, szerdán napközben további 4 százalékkal, 627 dollár fölé drágultak.

A MicroStrategy csoportnak, amely 2020-ban kezdte el vásárolni a kriptopénzt, saját bevallása szerint jelenleg mintegy 189 150 bitcoinja van, amelyek összértéke körülbelül 5,9 milliárd dollár.

A vállalat közölte, hogy bitcoinjait hosszú távon szándékozik tartani, sőt a jövőben is folytatja a legismertebb kriptopénz felhalmozását.

A kurzusa amúgy szerdán késő délutánig közel 2 százalékkal, 43 106 dollárra emelkedett.