Évek óta nem látott hőfokon ég a kriptopiaci rali: a árfolyama a 45 ezer dolláros lélektani határ környékén mozog, ugyanakkor távolról sem csak a legnagyobb deviza, de a kisebb altcoinok, köztük a mémtokenek kurzusa is égnek állt az elmúlt napokban. 

Commodity,And,Alternative,Asset,,Gold,Bar,And,Crypto,Currency,Bitcoin, 
arany, bitcoin,
Szárnyal a bitcoin, a mémtokenek pedig vele együtt menetelnek.
Fotó: Shutterstock

Az átfogó piaci optimizmus táptalaja természetesen az, hogy a befektetők egyre biztosabbak benne, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet még a január 10-i határidő előtt rábólint az első bitcoin-ETF piacra dobására, a szegmensben látott volumen azonban olyannyira kiugró, hogy egyes elemzők már egyenesen a 2021-es kriptopiaci „minden-ralit” látják megismétlődni benne. 

Akkor érte el történelmi árfolyamcsúcsát a bitcoin és sok más kriptodeviza is, 

ugyanakkor az a rali arról is híressé vált, hogy egyes mémtokenek napok vagy akár órák leforgása alatt több száz százalékot erősödtek, kriptomilliomosok újabb generációját hozva létre.

Bitcoin-ETF: soha nem látott vérfürdő jöhet a kriptopiacon

A kriptopiac jelentős része a jövő év elejére várja az első bitcoin-ETF megjelenését, ez a tokennek a szárnyakat adhat, a kriptotőzsdéket azonban a mélybe ránthatja. A bitcoin-ETF létrejöttének nagy nyertesei, de hatalmas vesztesei is lesznek.

A legnagyobb kriptodeviza kurzusa több mint 7 százalékot emelkedett a hét eleje óta.

Messze 40 ezer dollár felett stabilizálódott a bitcoin árfolyama

A mostani rali egyik legnagyobb méme a Dogwifhat néven futó amelynek logójában egy sapkás kutya látható: ez az eszköz a többi viccdevizához hasonlóan semmilyen mögöttes értékkel nem rendelkezik, semmilyen célja vagy haszna sincs, csupán saját nevetségességével tarol – a tokent december 13-án hozták létre, 

azóta 14 152 százalékot erősödött az árfolyama, piaci kapitalizációja pedig 221 millió dollárra ugrott.

A Dogwifhat token logója egy sapkás-napszemüveges Shiba Inu

Az altcoinok, azaz a kisebb kriptodevizák népszerűsége azonban nem csak a mérhetetlenül nagy kockázatot vállaló befektetőknek, de azoknak a platformoknak is jót tesz, amelyeken kereskednek velük: a Solana vagy éppen az Avalanche ugyanis saját tokennel is rendelkezik, így a megugró kereskedési volumen miatt saját devizáik árfolyama is raliba fogott: mindkét token 20 százalék környéki erősödést élt meg az elmúlt egy hét leforgása alatt.