Kína gazdasága az év végén is a gyengeség jeleit mutatja, egyre nagyobb nyomás nehezedik a pekingi vezetésre, hogy 2024-ben merész lépésekkel pörgesse fel a növekedést. A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy Kínában a jövőre 4,6 százalékra lassul, szemben az 5,4 százalékos prognózissal. Idén a kínai gazdaság várhatóan 5 százalékkal bővül.

kína, export, kikötő china
Fotó: STR / AFP

Betéti kamatokat vágnak a nagy kínai bankok

A felmérések szerint decemberben az ipari termelés visszaesett a hazai és külföldi rendelésállomány szűkössége miatt, miközben a szolgáltató szektor is nehézségekkel küszködött, elsősorban a fogyasztók szűkmarkúsága miatt. Bár a kormányzat infrastrukturális fejlesztései felrázták az építőipart, de a világ második legnagyobb gazdasága így is borzasztó évet zár, kiábrándító kiskereskedelmi forgalommal és a magánszektor beruházásainak hanyatlásával.

A pekingi legfelsőbb vezetők már beharangozták az új fiskális ösztönzőket és a központi bank gazdaságot támogató politikáját. Ennek jegyében a nagy kínai bankok az elmúlt napokban bejelentették a betéti kamatok tervezett csökkentését, ami megnyitja az utat a háztartások és a vállalkozások hitelkamatainak esetleges csökkentése előtt. Ám a hivatalos kommunikáció csak óvatos ösztönzést ígér.

Mi következik? Újabb zűrzavaros év, amikor a növekedés nem fog összeomlani, de nem is tud felgyorsulni

– jósolta Rory Green, a GlobalData.TSLombard ázsiai gazdasági részlegének vezetője a kínai gazdaság előtt álló évről szóló jelentésében. 

Hónapok óta villog a recessziós szignál

Jellemző a hangulatra, hogy a fontos előretekintő gazdasági barométernek tekintett feldolgozóipari beszerzési menedzser index (BMI) decemberben immár a harmadik egymást követő hónapban adott recessziós szignált. Hasonlóak a várakozások a kínai szolgáltatási szektorban, a fogyasztók ugyanis féltik a munkahelyüket és aggasztja őket az ingatlanpiaci csődhelyzet, ezért óvatosan költenek. 

Egyedül az építőiparban jelez konjunktúrát a BMI, ebben a szektorban hatott a kormányzati ösztönzés. Meg persze, hogy 

Peking mindig az infrastruktúrát fejleszti, ha kátyúba zökken a gazdaság. 

Kína nehéz évének egyik markáns jele volt a fiatalok munkanélküliségének magas aránya, amely júniusban meghaladta a 21 százalékot. Azóta semmi biztosat sem lehet tudni, mert a statisztikai hivatal leállította az adatok közzétételét. 

Egy másik jel a defláció. Mind a fogyasztói, mind a termelői árak alacsonyabbak voltak novemberben, mint egy évvel korábban. A kínai árnövekedés gyengesége éles ellentétben áll a világ többi részén egészen a közelmúltig tapasztalt fájdalmas inflációval. 

Határozottabb intézkedések kellenének a lakáspiacon

Sok közgazdász szerint a kormánynak határozottabban a lakáspiacra kellene összpontosítania gazdaságösztönző erőfeszítéseit, mert az ingatlanpiaci stabilitás a fogyasztói bizalom kulcsa. A lehetőségek között szerepel 

  • az ingatlanspekuláció elfojtására szolgáló vásárlási korlátozások feloldása mellett
  • a bankok ösztönzése, hogy több hitelt adjanak az egészségesebb fejlesztőknek, hogy befejezhessék az építkezéseket.

A rövid távú nehézségek mellett Kína gazdaságának hosszú távú kihívásokkal kell szembenéznie, beleértve az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háborút, valamint a lakosság elöregedését.

Régi nóta, hogy a növekedést inkább a fogyasztás és a fejlett gyártás vezérelje, és ne az ingatlanokba és infrastruktúrába történő jelentős beruházások. Ezen a területen az egyetlen sikermutató az elektromos járművek exportjának idei felfutása.  

Kínának nagyon kell a kazah urán, viszi is

Az év első tíz hónapja rekorduránexport-adatokat hozott Kazahsztánnak, amely éves szinten 2015 óta nem látott számokat vár.