A pénteki tőzsdenyitás után több mint 10 százalékkal lőtt ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénykurzusa, miután a cég előző este közölte, hogy éves bázison a másfélszeresére, közel 4,2 milliárd forintra nőtt 2023 első kilenc hónapjában a nettó nyeresége, amely már tartalmazza a KELER csoport BÉT-re eső – adózás előtt – mintegy 3,7 milliárd forintos profitját is.

BET
Idén is a KELER volt a BÉT pénzgyára. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Jól muzsikált a kibocsátói és az adatértékesítési üzletág is

A BÉT EBITDA-ja viszont 29 százalékkal, 1 milliárd forintra csökkent, míg árbevétele 2,67 milliárd forintot tett ki szeptember végéig, amiből a harmadik negyedévre 969 millió forint jutott.

Bár az első három negyedévben a börze Standard kategóriájában jegyzett cég kereskedési bevételei 30 százalékkal visszaestek, ezt kompenzálta, hogy a kibocsátói és az adatértékesítési üzletág forgalma rendre 9, illetve 11 százalékkal emelkedett.

A BÉT-en amúgy a harmadik negyedévben az átlagos részvénypiaci forgalom az első két negyedévhez mérten 28 százalékkal, míg a tavalyi év azonos időszakához képest 23 százalékkal, 11,33 milliárd forintra bővült.

A pesti börzén szeptember végén 153 kibocsátó vállalat értékpapírjai forogtak, a harmadik negyedévben egy új kibocsátó részvényeit, illetve 336 milliárd forint értékű kötvényt és 94,6 milliárd forint értékű jelzáloglevelet vezettek be a parkettre.

A pénzügyi műveletek eredménye az év első három negyedévében meghaladta a 199 millió forintot, amiből a harmadik negyedévre 58 millió forint jutott. Ez a tavalyi év első kilenc hónapjához képest 268 millió forintos emelkedés, elsősorban a megváltozott kamatkörnyezetnek, illetve az euró-forint árfolyamváltozások hatásának hála.

Az első három negyedévben a tisztított, azaz támogatások nélküli működési ráfordítások az és az olyan egyszeri tételek miatt, mint például a tőzsdei bevezetés, csaknem 12 százalékkal, 1,75 milliárd forintra híztak. A harmadik negyedévben viszont már csak 554 millió forintot tettek ki a tisztított költségek, ami mindössze 2,7 százalékos emelkedés.

A BÉT aduásza ezúttal is a KELER volt

A KELER csoport – teljes, azaz nem csupán a BÉT-re eső – adózás előtti eredménye a harmadik negyedévben is a terv felett alakult, elérve a 3,41 milliárd forintot, különösen a kedvező kamatkörnyezetnek és a nagy számú értékpapír-kibocsátásnak köszönhetően.

Az év első kilenc hónapjában az adózás előtti eredmény megközelítette a 9 milliárd forintot. 

Figyelemre méltó, hogy az értéktár és a klíringház költségei 482 millió forinttal csökkentek éves alapon, míg a bevételek 41 százalékkal gyarapodtak.

A BÉT szabad pénzárama az első kilenc hónapban 28 százalékkal, 425 millió forintra esett.

 

A délelőtt folyamán a BÉT-részvények árfolyama a reggeli megugrás után lefelé csordogált, 11 óra körül 2950 forint körül járt a kurzus, ami 4,5 százalékos plusznak felel meg.