Meglepetésre kisebb nyereséggel zárta a legutóbbi negyedévet a BlackBerry, a kanadai vállalat ugyanis profitálni tudott a szaporodó online fenyegetések közepette erősödő kiberbiztonsági szolgáltatások iránti keresletből.

blackberry
Kisebb meglepetésre nyereséget termelt a BlackBerry a harmadik negyedévben. Fotó: Getty Images

A kanadai Waterloban székelő vállalat részvényenként egy cent tisztított nyereséget ért el a november 30-án zárult három hónapban, szemben az egy évvel korábbi öt centes veszteséggel.

Az intelligens biztonsági szoftvereket kínáló társaság bevételei hat millió dollárral 175 millióra emelkedtek, ezzel pedig meghaladták a 173,5 millió dolláros elemzői konszenzust is. A február végén záruló negyedik negyedévben 150–159 millió dolláros forgalommal számol a vezetőség.

Miközben az elmúlt évben csökkentek az informatikai kiadások, a kiberbiztonságra továbbra is sokat fordítanak a vállalatok és a kormányok egyaránt, igyekezve megerősíteni rendszereiket a hackertámadásokkal szemben.

Az elmúlt hónapokban több amerikai kaszinóóriás, köztük az MGM Resorts International és a Caesars Entertainment is jelentős adatszivárgásokat szenvedett el, ami ugyancsak fókuszba helyezte a kiberbiztonságot.

Ugyan a hónap elején a BlackBerry letett arról, hogy a tárgyak internetével (IoT) tevékenységét külön cégbe szervezze ki egy tőzsdei bevezetés keretein belül, de továbbra is arra számít, hogy az IoT és a kiberbiztonsági szegmenseket önálló részlegekké fogja szétválasztani.

Megkezdődött a munka az üzletágak teljes szétválasztása érdekében, és a negyedik negyedévben várhatóan tovább csökkentjük a működési cashflow felhasználását

– mondta John Giamatteo vezérigazgató.

A BlackBerry emellett a vállalatszerkezet egyszerűsítését is tervezi, hogy az egyes üzletágak önállóan, nyereségesen és cashflow-pozitívan működhessenek.

 

A részvényárfolyam hat százalékkal zuhant a csütörtöki tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben, idén azonban közel negyedével drágult a papír.