Nagy durranással zárják az évet az egyik legjobban teljesítő iparág, a tengerjáró társaságok részvényei. A Carnival Corp részvényei csütörtökön csaknem 8 százalékot emelkedtek a negyedik negyedéves eredmények jelentése után. A kedvező hírre a szektortársak részvényei is meglódultak. A Royal Caribbean részvényei több mint 4 százalékot kaptattak, míg a Norwegian Cruise Lines bő 6 százalékot pattant. A Carnival és a Royal Caribbean részvényei eddig dupláztak idén, a Norwegian pedig 70 százalékot emelkedett.

New cruise ship "Carnival Jubilee "is transferred30 October 2023, Lower Saxony, Papenburg: The new cruise ship "Carnival Jubilee" from the Papenburg-based Meyer Werft shipyard will be transferred to the North Sea via the River Ems. Arrival in Eemshaven, the Netherlands, is scheduled for the morning of October 31, according to the shipyard. Photo: Sina Schuldt/dpa (Photo by Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A szállodahajókat üzemeltető cégek a pandémia nagy vesztesei voltak, ám mostanra magához tért az ágazat. De a részvényárfolyamok még nem épültek vissza a prepandémiás szintre, bár a trend ígéretes. A szektor nagyvállalatai átlagosan 76 százalékot raliztak ebben az évben. 

Az előrejelzések szerint az ágazat éves utasszáma már jövőre meghaladhatja a világjárvány előtti szintet. 

A hajóút önmagában nem drága, pláne, hogy a pandémia után az üzemeltetők szinte ingyen osztották a hajójegyeket, csak hogy visszacsábítsák az utasokat. Ezen a tömegpiacon érdemes alacsonyan tartani a jegyárakat, hogy akár idején is elérjék a teljes kihasználtságot, mert a költség legnagyobb részét a hajó és az üzemanyag teszi ki, a bevétel több mint egyharmada a fedélzeti kiadásokból származik. Az italok, ételek, gyógykezelések és a szerencsejátékok hozzák a pénzt.