A várakozásoknak megfelelően továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat a Standard & Poor’s, a hitelminősítő péntek esti jelentésében a stabil kilátáson sem változtatott. 

Magyarország a befektetésre ajánlott kategóriában van mindhárom cégnél.
Fotó: Anadolu via AFP

A döntésnek komoly tétje volt, mint ahogy pénteken az Erste elemzői is írták: egy kilátásrontás is már csak egy hajszállal választana el bennünket a befektetésre nem ajánlott kategóriától, ami számos alapot arra késztethetne, hogy eladja a magyar állampapírjait. Ugyanis sok esetben kritérium, hogy az alap csak befektetési fokozatú papírokat tarthat.

A hitelminősítők bizalma töretlen a magyar gazdaságban – így reagált a Pénzügyminisztérium közleményében a döntésre. A tárca szerint a New York-i székhelyű hitelminősítő kedvezően értékelte az gyors csökkentését, a forint stabilizálását, valamint a folyó fizetési mérleg egyenlegének javítását. Értékelésükben úgy vélik, ezek a tényezők csökkentették a Magyarországot övező kockázatokat – szögezte le a tárca.

A GFM üdvözölte a hitelminősítő döntését

A kormány intézkedései hatékonyak és eredményesek voltak, azoknak köszönhetően a magyar gazdaság a jelenlegi nehéz helyzetben is stabil lábakon áll – így reagált a Nagy Márton által vezetett Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Standard and Poor’s döntésére. Töretlen a bizalom a magyar gazdaság iránt, az államadósság csökkenő pályán van, az ikerdeficit megszűnt, a külkereskedelmi termékforgalom pedig újra többletet mutat – írták. 

 

Magyarország évek óta a befektetésre ajánlott kategóriában van

Magyarország 2016 óta folyamatosan a befektetésre ajánlott kategóriában van, azonban az elmúlt évek kedvező folyamatai után a járványhelyzet, majd az orosz–ukrán háború elhúzódó hatásai láthatóvá váltak idehaza is, s a hitelminősítők is reagáltak ezekre 2023 elején. A Standard and Poor’s az év elején leminősítette Magyarországot, és a korábbi BBB kategóriából BBB mínusz kategóriába vágta vissza hazánk adósságbesorolását.

Ezzel a befektetése ajánlott sáv legaljára kerültünk, egy fokozatra a bóvlitól. Júniusban nem változtatott az ország államadósság-besorolásán a Fitch Ratings, a londoni székhelyű hitelminősítő intézet továbbra is BBB osztályzatot tart érvényben, viszont negatív kilátással, ami 

egy esetleges leminősítést vetíthet előre egy-másfél éves időtávon.

A Fitch júniusi felülvizsgálata során negatívumként értékelte a magas államadósságot, az unortodox fiskális és monetáris politika mellett a romló kormányzási mutatókat, azt viszont pozitívumnak tartotta, hogy a BBB besorolású országokhoz képest erősebbek a strukturális mutatók, a gazdasági növekedést a beruházások táplálják, és folyamatos az FDI-beáramlás.

A Moody’s szeptemberi értékelésében ugyancsak meghagyta a Ba2 besorolásunkat stabil kilátás mellett, vagyis az amerikai cégnél áll a legjobban a magyar adósságosztályzat. A  Moody’s hosszabban írt arról, hogy miért tartotta fenn Magyarország osztályzatát. Szerinte a középtávú növekedési kilátások szilárdak, rendelkezésre áll a szakképzett munkaerő, az EU országai közül itt az egyik legmagasabb a munkaerő-termelékenység és szilárd a gazdasági infrastruktúra.

A dokumentum a kockázatok között rögzíti Magyarország orosz energiától való függőségét, kiemelik ugyanakkor, hogy ezen a téren jelentős javulást történt a 2022-es évhez képest, amit a fizetési mérleg javulása is tükröz. A kihívások közé sorolják továbbá az Európai Bizottsággal folytatott politikai vitákat, azonban a Moody’s elemzői úgy látják, hogy Magyarország hozzájut a neki járó források túlnyomó részéhez.

A kifizetések további jelentős késedelme vagy a kifizetések tartós felfüggesztése nehezítené Magyarország rövid és középtávú gazdasági növekedését. Felhívták a figyelmet rá, hogy Magyarországnak kedvezőtlen a demográfiai profilja, ami szintén kihat a közép- és hosszú távú növekedési kilátásokra.

A mai döntés azt jelenti, hogy a magyar gazdaság úgy vészelheti át a hitelminősítői szempontból talán legnehezebb 2023-as évet, hogy továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában van mindhárom cégnél. Jövő héten, december 15-én a Fitch Ratings mond ítéletet a magyar kilátásokról, de az elemzők nem számítanak leminősítésre.

Hogy lettek az egykor gyűlölt hitelminősítők a magyar kormány barátai?

Nagyot fordult a világ a nemzetközi hitelminősítő intézetek és a kormány körül mostanság. Akik végigkövették a 2010-es évek gazdaságpolitikai momentumait, talán még emlékezhetnek, a 2011–12-es euróválság és finanszírozási nehézségek idején a hárombetűs intézmény, az IMF után csak a Moody’s, a Fitch Ratings vagy a Standard and Poor’s neve csengett keserűbben a kormányzati kommunikációban. Mindez már a múlt, elemző magyarázza el az okokat.