Az S&P 500, az amerikai részvénypiac legszélesebb merítésű tőzsdeindexe szerda kora délután még rekordértéket mutatott, majd hirtelen megfordult a trend, és perceken belül fél százalékot ledobott magáról. Aztán egy órán belül több mint 1 százalékot esett, és a napot végül csaknem 1,5 százalékos mínuszban zárta.

Manhattan,,New,York,,September,11,,2018:,Charging,Bull,And,The
Megtorpant volna a Wall Street bikája? Fotó: Shutterstock

 

Még mindig a kapzsiság az úr

Hasonló görbét írt le tegnap a Dow Jones és a Nasdaq Composite is, rendre 1,3, illetve 1,5 százalékkal zuhanva.
Eközben a VIX volatilitási index több mint 7 százalékkal ugrott meg, 15 óra körül tetőzött, mielőtt némileg visszaesett. 

A CNN Félelem és Kapzsiság indexe, amely a nap elején még szilárdan az „extrém kapzsiság” területén volt, a nap végére visszaesett a sima „kapzsiság” területére.

„Ne essünk azonban pánikba – írja az amerikai hírportál. – Ez az év utolsó néhány hetében eléggé jellemző. A befektetők többnyire már szabadságon vannak. Ez a rendkívül alacsony forgalom gyakran vezet az úgynevezett Mikulás-ralikhoz, amikor a piacok az év végén megugranak, de az inga a másik irányba is kilenghet.”

Az eladási hullám ellenére semmilyen újdonság nem merült fel, a piaci aktivitás lassul az ünnepek és az év vége felé

– írta a FactSet a befektetőknek szóló jegyzetében. A szerdai esésnek nem volt fundamentális alapja. Egyszerűen arról van szó, hogy az alacsony kereskedési volumen magas volatilitást is jelent. Mivel a parketten maradt befektetők úgy döntöttek, hogy nemrég megszerzett nyereségüket zsebre vágják, ez nyilván árfolyameséssel járt. 

Az emberek szó szerint és képletesen is a kijáratok felé vették az irányt.

 

 

Hasonló eseményekre a korábbi években is volt példa

Tavaly december 15-én például a Dow 765 pontot zuhant mindenféle ok nélkül. Néhány piaci elemző recessziós félelmekre hivatkozott, de ez végül tökéletesen alaptalannak bizonyult. Három évvel azelőtt, 2019. december 30-án a Dow 200 pontot süllyedt, és – ahogy a CNN kommentálta – „viszonylag hírek nélkül”.

Az év végi piaci káoszok legnagyobbika azonban 2018 végén következett be, amikor tíz nap alatt 4000 pontot süllyedt a Dow, majd egy nap alatt 1086 pontot kaszáltak a befektetők, de ezzel a hullámvasút nem állt le, a következő kereskedési napon majdnem semmivé vált a teljes nyereség.

Csütörtök délelőtt egyébként mindhárom meghatározó amerikai tőzsdeindex a nyitás előtti online kereskedésben félszázalékos plusz körül ingadozott.