Már a legpesszimistább részvénypiaci elemzők is optimista álláspontra helyezkednek az amerikai tőzsdék jövő évét tekintve: Mike Wilson, a Morgan Stanley legendás medvéje, illetve Michael Kantrowitz, az idei évre legalacsonyabb S&P 500 célárat kiadó szakértő is újragondolja negatív kilátásait, elsősorban a Fed vártnál enyhébb hangvételű kamatvárakozásai miatt.

U.S.-NEW YORK-STOCKSU.S.-NEW YORK-STOCKS(230313) -- NEW YORK, March 13, 2023 (Xinhua) -- Photo taken on March 13, 2023 shows the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, the United States. U.S. stocks ended mixed on Monday. The Dow fell 0.28 percent to 31,819.14, and the S&P 500 decreased 0.15 percent to 3,855.76, while the Nasdaq was up 0.45 percent to 11,188.84. (Photo by Michael Nagle/Xinhua)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com, 
piaci kilátások, amerikai részvények,
Kiváló éve lehet jövőre is az amerikai részvénypiacoknak.
Fotó: Northfoto

Az amerikai jegybank feje, Jerome Powell ugyanis a szervezet múlt heti kamatdöntését olyan kommentárokkal látta el, melyek alapján a piacok már gyakorlatilag biztosra veszik, hogy a monetáris szigorítási kampány a végéhez érkezett a világ legnagyobb gazdaságában, ez pedig minden várakozást felülmúló optimizmust csempészett a tőzsdékre.

Mike Wilson szerint a Fed galamb-hangvétele nyomán az amerikai gazdaság megtalálhatja azt az arany középutat, melyen keresztül a puha landolás forgatókönyve valósul meg: az nem kezd ismét gyorsulásba, a piacok azonban tovább tudják folytatni az elmúlt hetekben, főként október vége óta látott menetelésüket.

Úgy tűnik, a Fed az infláció bármi áron való letörése helyett sokkal inkább a támogatására fog koncentrálni, ami ugyan az inflációs célok későbbi elérését, de a részvények szinte biztos felfutását is magában hordozza

– fejtette ki a Wilson.

A Fed egyre inkább kimondott galamb-irányváltását a piacok már október vége óta valószínűnek tartották: ez idő alatt a makrokörnyezet alakulására érzékenyebb kisrészvények indexe, a Russell 2000 közel 20 százalékot erősödött, lenyomva ezzel még a tágabb piaci S&P 500 index 12,5 százalékos felfutását is.

Jelentős mínuszból pattan combos pluszba a kis részvények Russell 2000 indexe

A Wall Street-i elemzők többsége az idei évnek felemás szájízzel kezdett neki, sokan tartottak közülük a magas infláció okozta recessziótól, vagy éppen a vállalati értékeltségek beszakadásától is. Ezek a kilátások azonban egyre inkább a háttérbe szorulnak: a Bank of America, vagy éppen a Deutsche Bank szakértői szerint könnyedén elérheti jövőre az 5000 pontot is az S&P 500 kurzusa, a Goldman Sachs elemzői pedig az 5100-as szint megütését sem tartják túlzásnak.

Ezek lehetnek a legkedveltebb amerikai részvények jövőre

Tíz százalék feletti emelkedést jósolnak 2023-ban az S&P 500 részvényindexnek az elemzők. A pénzügyi szektorban szép számmal akad túlértékelt papír, de több technológiai óriás a befektetőket is naggyá teheti jövőre.

Az elemzői konszenzus ennek ellenére még mindig 4800 pontos jövő év végi szintet jelez előre a mutató számára, nagyjából 1 százalékos teret adva az indexnek az erősödésre a jelenlegi szintekhez képest.