Háromhetes csúcsra emelkedett az arany jegyzésára szerdán. Ezzel már 13 százalékos az idei árfolyamplusz, ami 2020 óta a legjobb egyéves teljesítmény lehet. Az azonnali piacon 2069 dollár volt az arany unciánkénti ára reggel (innen valamennyit visszakorrigált), míg a határidős jegyzések már a 2080 dollárhoz közelítenek. 

Stack,Of,Gold,Bars.,Financial,Concepts.
Fotó: Shutterstock

Elemzők szerint két dolog hajtja az arany kurzusát:

– a Federal Reserve kamatemelési ciklusa véget ért, sőt 2024 első negyedévében már hozzá is láthat a kamatok csökkentéséhez,

– a dollár folyamatosan gyengül a vezető devizákhoz képest, ez pedig olcsóbbá teszi az aranyvásárlást a nemzetközi kereskedők és befektetők számára.

Úgy mozgott az aranyárfolyam az elmúlt két héten, mint 2008 óta sosem

Két hét alatt 10 százalékkal drágult a nemesfém, annak ellenére, hogy a tankönyvi példák szerint egyáltalán nem kellene emelkednie. Ez arra utalhat, hogy nagyon tartanak a befektetők az izraeli konfliktus kiterjedésétől.

„Rengeteg a ha és a de, ugyanakkor az alapforgatókönyvünk az, hogy a Fed nem fogja tovább emelni a kamatokat, ez pedig kedvező az aranyár kilátásait illetően – fogalmazott a Reutersnek Kunal Shah, a Nirmal Bang Commodities elemzési vezetője.

Az arany/dollár árfolyammozgása az elmúlt 30 napon.

A határidős kamatok állása szerint 80 százalék a valószínűsége annak, hogy a Fed márciusban kamatot csökkent,   

az alacsonyabb kamatlábak csökkentik a nem kamatozó aranyrudak tartásának alternatív költségeit.