Feléledt pár napos tetszhalott állapotából az Apple 15 milliárd dolláros okosóra-üzletága az Egyesült Államokban. Az amerikai fellebbviteli bíróság ideiglenes intézkedése, amellyel feloldja az értékesítési tilalmat, elsősorban egészségügyi applikációk miatt fontos a cégóriásnak. Bár az is szembetűnő, hogy ma már az okosórák a készpénzfelvételekben és vásárlásokban előzik a bankkártyákat.  

Apple logo is seen near the store in New York City, United States on October 22, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az Apple bevételeinek 5 százaléka származik az okosórák forgalmazásából.
Fotó:  Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Az Apple Watch Series 9 és Ultra 2 modellek amerikai értékesítését még a múlt héten állították le, s most szerdán váltak ismét elérhetővé a boltokban, csütörtökön pedig az online értékesítés is újraindult. Az intézkedés egyelőre ideiglenes, a következő hetekben a bíróság még mérlegeli az Apple kérelmét, amely az értékesítési tilalom felfüggesztésére irányul.

A Masimo cég azzal vádolja az Apple-t, hogy átcsábította alkalmazottait, majd ellopta a pulzoximéter technológiáját, 

amit végül a 2020-ban kiadott hatodik szériától kezdve minden okosórájába beépített. A vállalat az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához fordult (ITC), amely októberben rendeletben megtiltotta a vér oxigénszintjének leolvasására szolgáló technológiát használó Apple Watch-ok amerikai importját és értékesítését.

Az amerikai kormány a 60 napos határidőn belül nem élt a vétójogával, az Apple fellebbezését pedig december 20-án elutasította az ITC, így emelkedett december 26-án jogerőre a tilalom, melyet most feloldott a bíróság.

Az Apple külön kérte az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatalának jóváhagyását a tilalom hatálya alá tartozó két óramodell újratervezett változataihoz. A vámhivatal feladata a behozatali tilalmak betartatása, és a tervek szerint január 12-én dönt arról, hogy az Apple eszköze megfelel-e a kereskedelmi ügynökség elvárásainak.

Bangkok,Thailand,Oct,18,2023:,The,Apple,Watch,Ultra,2.
Az Apple Ultra 2 okosórája a karácsony előtti napokban vált elérhetetlenné Amerikában. Fotó: Wongsakorn Napaeng

A Wall Street Journal áprilisban számolt be arról, hogy a Masimo és számos más kisebb cég azt állította, hogy az Apple lemásolta a technológiájukat, s agresszív jogi stratégiát alkalmazott az amerikai szabadalmi rendszeren keresztül, hogy elkerülje a jogdíjfizetést. Az Apple akkor azt mondta, hogy nem lop technológiát, s az Apple is másolással vádolta a Masimot.

Bár az Apple óra üzletága az iPhone bevételeihez képest csekély, a 2023-as pénzügyi évben a 383 milliárd dolláros összértékesítés körülbelül 5 százalékát teszi ki, de az eszköz fontos szerepet játszik a vállalat növekvő egészségügyi ambícióiban. Az egészségügyi szektor a legnagyobb okosóra-felhasználó, a globális eladások 60 százalékával.

A Masimo és az Apple kapcsolata 2013-ig nyúlik vissza, amikor az Apple meghívta a Masimo vezetőit a vállalati kampuszára. Ám akvizíció helyett az Apple úgy döntött, hogy inkább átcsábítja a Masimo mérnökeit, s hasonló technológiát fejleszt.