BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra árulhatja okosóráit Amerikában az Apple, de a szabadalmi vita még nem dőlt el

Az értékesítési tilalom feloldása csak ideiglenes. Az inkriminált okosórákkal az Apple az egészségügyi szektort célozza.

Feléledt pár napos tetszhalott állapotából az Apple 15 milliárd dolláros okosóra-üzletága az Egyesült Államokban. Az amerikai fellebbviteli bíróság ideiglenes intézkedése, amellyel feloldja az értékesítési tilalmat, elsősorban egészségügyi applikációk miatt fontos a cégóriásnak. Bár az is szembetűnő, hogy ma már az okosórák a készpénzfelvételekben és vásárlásokban előzik a bankkártyákat.  

Apple logo is seen near the store in New York City, United States on October 22, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az Apple bevételeinek 5 százaléka származik az okosórák forgalmazásából.
Fotó:  Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Az Apple Watch Series 9 és Ultra 2 modellek amerikai értékesítését még a múlt héten állították le, s most szerdán váltak ismét elérhetővé a boltokban, csütörtökön pedig az online értékesítés is újraindult. Az intézkedés egyelőre ideiglenes, a következő hetekben a bíróság még mérlegeli az Apple kérelmét, amely az értékesítési tilalom felfüggesztésére irányul.

A Masimo cég azzal vádolja az Apple-t, hogy átcsábította alkalmazottait, majd ellopta a pulzoximéter technológiáját, 

amit végül a 2020-ban kiadott hatodik szériától kezdve minden okosórájába beépített. A vállalat az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához fordult (ITC), amely októberben rendeletben megtiltotta a vér oxigénszintjének leolvasására szolgáló technológiát használó Apple Watch-ok amerikai importját és értékesítését.

Az amerikai kormány a 60 napos határidőn belül nem élt a vétójogával, az Apple fellebbezését pedig december 20-án elutasította az ITC, így emelkedett december 26-án jogerőre a tilalom, melyet most feloldott a bíróság.

Az Apple külön kérte az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatalának jóváhagyását a tilalom hatálya alá tartozó két óramodell újratervezett változataihoz. A vámhivatal feladata a behozatali tilalmak betartatása, és a tervek szerint január 12-én dönt arról, hogy az Apple eszköze megfelel-e a kereskedelmi ügynökség elvárásainak.

Bangkok,Thailand,Oct,18,2023:,The,Apple,Watch,Ultra,2.
Az Apple Ultra 2 okosórája a karácsony előtti napokban vált elérhetetlenné Amerikában. Fotó: Wongsakorn Napaeng

A Wall Street Journal áprilisban számolt be arról, hogy a Masimo és számos más kisebb cég azt állította, hogy az Apple lemásolta a technológiájukat, s agresszív jogi stratégiát alkalmazott az amerikai szabadalmi rendszeren keresztül, hogy elkerülje a jogdíjfizetést. Az Apple akkor azt mondta, hogy nem lop technológiát, s az Apple is másolással vádolta a Masimot.

Bár az Apple óra üzletága az iPhone bevételeihez képest csekély, a 2023-as pénzügyi évben a 383 milliárd dolláros összértékesítés körülbelül 5 százalékát teszi ki, de az eszköz fontos szerepet játszik a vállalat növekvő egészségügyi ambícióiban. Az egészségügyi szektor a legnagyobb okosóra-felhasználó, a globális eladások 60 százalékával.

A Masimo és az Apple kapcsolata 2013-ig nyúlik vissza, amikor az Apple meghívta a Masimo vezetőit a vállalati kampuszára. Ám akvizíció helyett az Apple úgy döntött, hogy inkább átcsábítja a Masimo mérnökeit, s hasonló technológiát fejleszt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.