Csökkenő negyedéves profitról számolt be pénteken a Bank of America (BofA), a hírre 2 százalékos mínuszba kerültek a pénzintézet részvényei a hivatalos tőzsdenyitás előtti kereskedésben. Az évzáró három hónap 3,1 milliárd dollár adózott eredményt hozott, elmaradva a 2022 végi 7,1 milliárdtól – írta a jelentés alapján a CNBC.

St.,Louis,,Missouri,,Usa,-,March,25,,2022:,Bank,Of
St. Louis, Missouri, USA - March 25, 2022: Bank of America office in St. Louis, Missouri, USA. The Bank of America Corporation is an American investment bank and financial services holding company.
Fotó: Shutterstock

A visszaeső profit egyik oka, hogy a nettó kamateredmény 5 százalékkal, 13,9 milliárd dollárra mérséklődött, mivel a betétekre magasabb kamatot kellett fizetniük az ügyfeleknek.

Holott a magasabb kamatkörnyezetnek elméletileg kedveznie kellett volna, de a Bank of America csak alacsonyabb jövedelemtermelésre volt képes a szektortársakhoz képest, miután a Covid-járvány alatt alacsony hozamon forgó, de magasabb kockázatú hosszú amerikai államkötvényekbe fektetett, ezek az értékpapírok pedig a kamatkörnyezet emelkedése miatt rengeteget veszítettek az értékükből.

A bank összes negyedéves bevétele 22 milliárd dollár volt, 1,8 milliárddal elmaradva a konszenzustól.  

Tavaly 1,7 százalékkal nőtt a BofA-papírok értéke, miközben a pénzügyi szektor részvényei – bár elmaradtak a fő index teljesítményétől – 10 százalékos összesített árfolyampluszra voltak képesek.