Nincs visszatérés a járvány előtti szintekhez. Ahogy a régi sovány kamatokat is hiába sírja vissza a piac. Úgy tűnik, a fogyasztás sem lesz már oly kövérkés, mint a karanténsorompók lecsukása előtti időkben. A Malouf bútorkereskedő a néhány évvel ezelőtti színek töredékében kínál ágyakat és ágyneműket. De a Newell Brands is kivont a forgalomból 50 Yankee Candle illatot, a korábbi 200 helyett csak 150-félét árulnak.  És még a Coca-Cola is csupán feleannyi italt kínál, mint a prepandémiás időkben.  

Shoppers look at items displayed at a grocery store in Washington, DC, on February 15, 2023. Retail sales in the United States rebounded in January, government data showed Wednesday, logging the biggest gain since early 2021 as policymakers watch for signs that consumer spending is cooling in the longer run. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Fotó: AFP

A kiskereskedelmi választék szűkítése eredetileg a Covid-zárlatok miatt szakadozott ellátási láncok tehermentesítését szolgálta. Most a kiskereskedők és beszállítóik – az élelmiszerboltoktól a patikákon és drogériákon át a lakberendezési áruházakig – azt mondják, hogy nem érdemes a régi széles termékválasztékot kínálni, mert a fogyasztók nem reagálnak a változatosságra.

Hiába teszünk többféle árut a polcokra, az emberek nem költenek többet

– mondta Inna Kuznetsova, az ellátási láncokat tervező és optimalizáló  ToolsGroup vezérigazgatója. Míg Tony Spring, a Macy’s elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: 

a vásárlók nem szívesen bolyonganak a tömött polcok labirintusában.   

A Circana piackutató cég adatai szerint tavaly az üzletekben lévő termékeknek csupán 2 százaléka volt új termék, olyan népszerű kategóriákban, mint a szépségápolás, a lábbelik és a játékok, míg 2019-ben ez az arány még 5 százalék felett volt. 

A Shelf Engine technológiai vállalat, amely automatizálja az élelmiszer-kiskereskedők rendeléseit, azt közölte, hogy a nagy élelmiszerboltok 15-20 százalékkal csökkentették a friss élelmiszerek, például a gyümölcsök, a tejtermékek és a csemegehúsok kínálatát.

A fogyasztási cikkeket gyártó cégek vezetői szerint termékvonalaik szűkítése megkönnyebbülést jelentett azoknak, akik a magasabb kamatok, valamint a növekvő nyersanyag- és munkaerőköltségek közepette a jövedelmezőség miatt aggódtak. Ám egyes iparági szakértők szerint 

a legkelendőbb cikkekre való összpontosítás elfojtja az innovációt, s árt a kisebb márkáknak,

amelyek a kiskereskedők azon igényére támaszkodtak, hogy minden vásárló találjon valamit a boltokban.

Például a Coca-Cola drasztikus termékszűkítése (400 helyett 200 márka), elsősorban a kisebb regionális és nemzeti gyártókat érinti érzékenyen, mint a Northern Neck Ginger Ale vagy a diétás kólát palackozó Tab.

Megmetszettük a kertet, hogy az értékesebb növényeink több fényt kapjanak

– mondta James Quincey, a Coca-Cola vezérigazgatója.

A kínálat csökkentése javítja a termelékenységet és közben nem gyengíti a vásárlóerőt – vélekedett a járvány előtti 11 ezres termékpalettát 3500 termékre zúzó Malouf bútorgyártó alelnöke, Nick Jensen. Aki úgy látja: 

azzal, hogy mindenből 15 különböző színünk volt és három szürke árnyalatunk, szinte megbénítottuk a vásárlóinkat.