A pénteki amerikai tőzsdenyitást megelőzően tette közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését a Citigroup, a vállalat azonban már a végleges számok publikálása előtt figyelmeztette a befektetőket, hogy kellemetlen híreket tartalmaz majd a közlemény, főként a jelentős mértékű egyszeri tételt jelentő kiadások, illetve a tartalékképzés fokozása miatt. Az elemzői konszenzus a bejelentést megelőzően 10 centes egy részvényre jutó eredményről (EPS) és 18,7 milliárd dolláros bevételről szólt, szemben az egy évvel korábbi 1,16 dolláros EPS-el, illetve a 18 milliárd dolláros forgalommal.

Miami,,Florida,,Usa,-,January,2,,2022:,The,Citibank,Project
Jogosak voltak a Citigroup intései, valóban gyenge negyedévet tudhat maga mögött a vállalat.
Fotó: JHVEPhoto

A vállalat negyedik negyedévre vonatkozó jelentése az elemzői várakozásoknál jelentősen alacsonyabb 17,4 milliárd dolláros bevételről és 1,8 milliárd dolláros nettó veszteségről számolt be, 1,16 dolláros egy részvénye jutó mínuszról adva számot. 

A Citigroup a 2023-as évet 78,5 milliárd dolláros forgalommal, 9,2 milliárd dolláros nettó bevétellel és 4,04 dolláros EPS-el zárta. A negyedéves jelentését követően a cég részvényei közel 2 százalékkal erősödtek a hivatalos tőzsdenyitást megelőző kereskedési időszakban.

A Citigroup még a héten korábban közzétett közleményében kiemelte, hogy 1,3 milliárd dollárral növeli tartalékait, hogy ezzel is védekezzen az argentin, illetve oroszországi érdekeltségei miatti kockázatokkal szemben, további 780 millió dollárt pedig végkielégítések kifizetésére, illetve szervezeti átalakítási célokra tesz félre. 

A restrukturálás ugyanis a Citi egyik legfontosabb céljává lépett elő az elmúlt három évben: a vállalat részvényárfolyama ugyanis 2019 óta 6,5 százalékot esett, szemben például a szektortárs rivális JPMorgan-kurzusának 71 százalékos erősödésével szemben. 

A profitabilitás erősítése érdekében a Citi 20 ezer pozíciót számol majd fel a közeljövőben,

ettől a lépéstől 2,5 milliárd dolláros extra megtakarítást remél a cég. 

Felpattantak a Citigroup részvényei október közepe óta

A szervezeti átalakítások az elmúlt hónapok részvénypiaci mozgásait elnézve egyre meggyőzőbbek a befektetők számára: a Citi árfolyama 27 százalékot emelkedett 2023 novembere óta, szemben a bankszektor átlagos 24 százalékos felfutásával.