Fonák iránytűként szolgál a befektetők számára a világ gazdasági-politikai elitjének éves találkozója a svájci Davosban. Ahogy a New York-i környékén azt mondják: amikor a potrohos elit depressziós, ideje vásárolni, ám ha hangulatba jönnek a dinók, akkor sürgősen likvidálni kell a pozíciókat. A sokéves tőzsdei tapasztalat azt mutatja, hogy Davos a tegnapi divat fővárosa, ahol esténként lejárt lemezeket hallgat az úri közönség. Emlékezetes, hogy 2021-ben a kriptográfiára izgultak fel, idén meg minden sarokban a mesterséges intelligenciáról (MI) pusmognak. Pezsgőpukkantásukat ezúttal is megelőzte egy tőzsdebuborék durranása.

Artificial,Intelligence,Ai,Neural,Network,Digital,Brain,Machine,Deep,Learning
Fotó: Shutterstock

Tavaly az első félévben még szárnyaltak az MI-részvények, ám a második félévben a papírok egy része kifulladt, s a tovább emelkedők dinamikája is lassult. Beszédes jel, hogy miközben Nicolai Tangen, Norvégia 1500 milliárd dollárt fialtató szuverén vagyonalapjának vezetője még mindig pozitívan nyilatkozik az MI-papírokról, s forrónak tartja ezt a piacot, már mérsékelte az alap túlsúlyos pozícióját a Magnificent Seven technológiai részvénycsoportban.

Még mindig bikapiacot lát a BlackRock ügyvezető igazgatója, Robert Goldstein, mondván,  az idei olyan év lesz, amikor megtérülnek az MI-befektetések. Míg Daniel Pinto, a JPMorgan elnök-vezérigazgatója a lassabb megtérülésre figyelmeztet, mert úgy véli:

 időbe telik, mire a programozók rájönnek, hogy valójában mire érdemes használni az MI-eszközöket.

Hasonlóan visszafogott Bejul Somaia, a Lightspeed kockázatitőke-társaság partnere. Szerinte a fogyasztói alkalmazásokban van a nagy pénz, de a technológia természetéből adódik, hogy a pénzügyi és egészségügyi szektorba csak késve gyűrűznek be az új fejlesztések. 

 

Tavaly nyáron még válogatás nélkül vásárolták a befektetők az MI-papírokat. Azóta sokkal szelektívebbé vált a piac. Miközben például a kulcsfontosságú csipeket gyártó Nvidia folytatta a növekedést, bár lassabb ütemben, mint korábban, addig a kisebb MI vállalatok részvényei összeomlottak. 

A tavalyi második félév nagy vesztesei közé tartozik a SoundHound AI, amely június óta 60 százalékot zuhant, de a szoftverfejlesztő C3.ai piaci értékének harmada is lemorzsolódott, s a Symbotic robotikai vállalat, mely egy hónappal később, csak július végén tetőzött, elvesztette kapitalizációja 35 százalékát. Ilyenkor felmerül a kérdés:  érdemes-e beszállni? 

Bár a piac áttért a fékezett habzásra, nem feltétlen olcsóak az MI-részvények.

Például a Symbotic az idei évre előre jelzett nyereség körülbelül 250-szeresén forog, vagyis kifejezetten drága. Ellenben az Nvidia már relatíve olcsó, mert a bevételei gyorsan emelkednek, s várhatóan idén is szárnyalni fognak. És a bevételi előrejelzések szerint a Microsoft is jó választásnak tűnhet, ha valaki beszállási pontot keres.

Miután a tavalyi mini buborék leeresztett, újra előkerült két régi kérdés

valóban növeli-e a termelékenységet a mesterséges intelligencia, s ez a gazdasági hatás mikorra várható? 

Amíg erre nincs válasz, addig az MI-piac csak egy újabb kaszinó., ahol nyerni és veszíteni egyaránt lehet. Méghozzá sokat.