Néhány perc alatt az egész napi emelkedés majd kétszerese olvadt le a zárás utáni kereskedésben, ahogy az Apple közzétette negyedéves gyorsjelentését, s kiderült, hogy a bevételek csökkentek a tavalyi bázishoz képest. Bár a Wall Street várakozásait felülmúlták, a piac mégsem kegyelmezett, mert ez már a negyedik egymást követő negyedév, amikor az értékesítés visszaesését közlik. A gyorsjelentés előtt bő 2 százalékos pluszban zárt a ám a zárás utáni kereskedés közel 4 százalékos mínuszt hozott. 

An Apple Store in Shanghai
Customers experience an iPhone15 at an Apple store in Shanghai, China, October 7, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A negyedéves bevétel 89,5 milliárd dollár lett, míg az elemzők 89,34 milliárd dollárt vártak.  A nettó profit 22,95 milliárd dollár volt, szemben a várt 21,80 milliárd dollárral. A részvényenkénti nyereség 1,46 dollár lett, ami meghaladta az 1,39 dolláros elemzői konszenzust.

Bár a 89,5 milliárd dolláros negyedéves árbevétel 1 százalékkal elmaradt a tavalyi azonos időszak 90,15 milliárd dolláros bevételétől, de a nettó profit 11 százalékkal bővült éves alapon. A hígított részvényenkénti profit 13 százalékkal nőtt.

Az Apple legfontosabb terméke még mindig az iPhone, melyből 43,81 milliárd dollárt értékesítettek, ami 2,8 százalékos növekedés. Jól szerepelt a szolgáltatási szegmens is, amely az elemzők szerint értékesebbé teszi a vállalat hardvereit, s a tavalyi azonos negyedévben jelentett 19,2 milliárd dollárral szemben 22,3 milliárd dollárra nőtt. 

Ám a kínai értékesítés 2,5 százalékkal, 15,08 milliárd dollárra esett vissza a tavalyi azonos időszak 15,47 milliárd dollárjáról. És a vállalat viselhető eszközeinek eladásai is 3 százalékkal, 9,32 milliárd dollárra csökkentek. A Mac-eladások egyharmaddal, 7,61 milliárd dollárra, az iPad-eladások pedig 10 százalékkal, 6,44 milliárd dollárra apadtak.

A vállalat a hét elején, halloweenre hangolva jelentett be egy új, ijesztően gyors csipcsaládot, melyet személyi számítógépekbe, köztük a MacBook Pro laptopba is beépítenek. 

Az Apple részvényei idén 37 százalékot emelkedtek a csütörtöki zárásig, ám a júliusi csúcshoz képest már 10 százalékos a visszacsúszás.

Az Apple igazgatótanácsa részvényenként 24 centes osztalékot jelentett be, amit november 16-án fizetnek ki a 13-án, piaczáráskor nyilvántartott részvényeseknek.

Hatodikként jelentett az Apple a Nagy Hetes (Magnificent Seven) néven emlegetett technológiai óriások közül, melyek gyorsjelentéseit a Tesla fekete csütörtökje nyitotta, de aztán a Microsoft, az Amazon, a Facebook-szülő Meta Platforms és a Google anyavállalata, az Alphabet is erős növekedésről és bővülő árrésről számolt be, olyan változatos területeken, mint a digitális hirdetések, az e-kereskedelem és a felhőalapú számítástechnika, emellett a részvényesek kedvezően reagáltak azokra a vállalatokra, amelyek a mesterséges intelligenciába fektettek. 

A zárás utáni kereskedés alapján esélyes, hogy az Apple-jelentés fekete pénteket hoz. 

Ám a november 22-én jelentő, szektoreminens Nvidia még szépíthet a végén.