Történelmi csúcsot jelentő 16,4 milliárd dollárra rúgott a 2023-ban kibocsátott katasztrófakötvények összértéke, ami korábban soha nem látott 45 milliárd dollárra duzzasztotta ezeknek az eszközöknek a piacát – a szegmens térnyerése pedig minden várakozást felülmúló hozamokat generált.

Wildfire.,Wildfire,In,British,Columbia.,Canada.,Forest,Fire.,Forest,Fire, Kirobbanó évük volt tavaly a katasztrófakötvényeknek
Kirobbanó évük volt tavaly a katasztrófakötvényeknek.
Fotó: Shutterstock

A katasztrófakötvényeken a szektor legnagyobb szereplői, a fedezeti alapok 19,7 százalékos hozamot értek el tavaly – ez messze magasabb, mint az eszközosztályt mellőző befektetési vállalatok 8 százalékos vagy éppen a csupán az értékpapírosított biztosításokba fektető cégek 14,4 százalékos éves hozama.

A katasztrófakötvények piacának tavalyi berobbanása mögött a globális felmelegedés nyomán elszaporodó környezeti katasztrófák számának növekedése, illetve az elmúlt évek magas inflációs környezete egyaránt megtalálható: a katasztrófakötvények ugyanis olyan vállalati kötvények, amelyeket az érintett cégek egy lehetséges, valamilyen szinten ugyan kiszámítható, ugyanakkor jelentős bizonytalansággal övezett káreset anyagi következményeinek enyhítésére bocsátanak ki, mégpedig a káreseménytől függetlenül, azt megelőzően. 

A,Flooded,Street,After,Catastrophic,Hurricane,Irma,Hit,Fort,Lauderdale,
A legkülönfélébb természeti csapások ellen is lehet fogadásokat kötni.
Fotó: Shutterstock

A konstrukció szerint ha a biztosított esemény bekövetkezik, a befektetők teljes tőkéjüket elvesztik, mivel a cégek a befektetett pénzt a káruk enyhítésére használják fel, de ha a katasztrófa elmarad, akkor a befektetők nemcsak a tőkéjüket tarthatják meg, hanem mellé tetemes hozamot is zsebre tehetnek a papírok lejáratakor.

Az olyan országokban vagy régiókban, ahol például sok az időjárási viszontagság, rendszeresek a hurrikánkötvény-kibocsátások – az éghajlatváltozás miatt pedig egyre több helyen áll fenn ezek esélye, így az ellenük való védekezés piaca is logikusan növekszik: a biztosítások iránti kereslet növekedését látva pedig a szegmens befektetői korábban nem látott magasságokba, 11,11 százalékra tudták tornászni a tavalyi év elején az általuk elvárt, a kockázatmentes kötvényekhez képest mért hozamprémiumot is.

Vaskos prémiumot kértek a pénzükért cserébe a katasztrófakötvények befektetői

A klímaváltozásnak a természeti katasztrófák közül az elemzők szerint az erdőtüzekre van a legnagyobb hatása: egy-egy ilyen esemény 10 és 30 milliárd dollár közti kárt okoz átlagosan, így ezek szaporodásával a rájuk felvett biztosítások piaca is rohamosan növekedhet – fejtette ki Karen Clark katasztrófakockázat-kezelési szakértő a Bloombergnek a piac kilátásaival kapcsolatban.

Katasztrófakötvények: hamarosan a kibertámadások ellen is fogadhatunk

A katasztrófakötvények jelentős kockázatot hordoznak, cserébe tetemes hozammal kecsegtetnek. A kiber-katasztrófakötvények eddig csak zárt ajtók mögött cseréltek gazdát, a hekkertámadások elszaporodása azonban a szabadpiacra emelheti át a szegmenst.

A katasztrófakötvények piaca a tavalyi rekordévet megelőzően 4 százalékos évesített növekedést mutatott, az idei hozamvárakozások pedig 10–12 százalék között mozognak az elemzők körében.