A természeti katasztrófákból eredő biztosított károk 50 milliárd dollárra emelkedtek 2023 első fél évében, ami 2011 óta a második legmagasabb érték – közölte szerdán a Swiss Re viszontbiztosító. 

Fotó: AFP

Az összes biztosított kár 70 százalékát a súlyos viharok tették ki, míg a februári törökországi és szíriai földrengés volt a két legköltségesebb katasztrófa – áll a társaság jelentésében.

Csak az Egyesült Államokban a zivatarok 34 milliárd dollárnyi biztosított kárt okoztak, ami az eddigi legmagasabb összeg egy hat hónapos időszak alatt, míg a Floridában és Kaliforniában uralkodó szélsőséges időjárási körülmények arra kényszerítettek néhány biztosítót, hogy leállítsák a termékértékesítéseket ezekben az államokban.

Az éghajlatváltozás hatásai már most is érzékelhetők, egyértelműen sűrűbbek a biztosítási események, mint például a hőhullámok, aszályok, árvizek és szélsőséges csapadékok

– mondta a jelentésben Jérome Jean Haegeli, a Swiss Re csoport vezető közgazdásza.

A globális gazdasági károk összességében 120 milliárd dollárt tettek ki, ami 46 százalékkal haladja meg a tízéves átlagot – tette hozzá a Swiss Re.

Mivel a természeti katasztrófák elleni biztosítások egyre drágábbak, a biztosítók az év első felében rekordmennyiségű biztosításhoz kötött értékpapírt bocsátottak ki, beleértve a katasztrófakötvényeket, amelyek egy előre meghatározott katasztrófa bekövetkezése esetén fizetnek a kibocsátónak.

Az ilyen speciális kötvénykibocsátások értéke összesen 40 milliárd dollárra – az egy évtizeddel ezelőtti mennyiség kétszeresére – ugrott meg, mivel a biztosítók a természeti katasztrófák ellen ilyen módon fedezték magukat. A kötvényekre volt kereslet, a nagyobb kockázat-hozam étvággyal rendelkező, nagy befektetési alapok vonzó befektetésként tekintenek rájuk – írta a Morningstar egy múlt heti külön jegyzetében.

Az Egyesült Államokban bekövetkezett szélviharok, köztük a tornádók és a hurrikánok tették ki az értékpapírok teljes kibocsátásának csaknem 70 százalékát 2023 első felében – derült ki a Morningstar jelentéséből.

Az olyan alapok, mint a francia Amundi vagyonkezelő, a zürichi székhelyű GAM csoport, a brit Schroders és a svájci Twelve Capital, a piac legnagyobb befektetői közé tartoznak – írta a Morningstar.

Ha a természeti katasztrófák gyakoribbá és intenzívebbé válnak, a nagy alapokat vonzza majd a magasabb hozam ígérete – mondta Paul Olmsted, a Morningstar elemzője a Reutersnek –, mivel a több potenciális veszély több lehetőséget kínál számukra.