Közzétette negyedik negyedéves zöldenergia-termelési és hasznosítási jelentését a PannEnergy Nyrt., melyben a várakozásoktól jelentős mértékben elmaradó adatokról számolt be.

Bőny, 2015. november 24.
Geotermikus energiaellátó-központ a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben 2015. november 24-én. A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projekt néven ismert 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 6,3 milliárd forinttal a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központjában termelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer győri lakást fűt távhővel.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba

A vállalat jelentése rámutat: a tavalyi negyedik negyedéves hőértékesítési adatokat összehasonlítva a historikus évek átlagos azonos időszaki értékeivel megállapítható, hogy a PannErgy a tárgyalt időszakban átlag alatti, a bázisidőszak rekord nagyságú hőértékesítésétől és az időszakos tervtől lényegesen elmaradó hőértékesítést realizált. A negyedéves tervértéket

a PannErgy mintegy 11,8 százalékkal és a bázisidőszakét mintegy 9,6 százalékkal teljesítette alul, 

részben a kedvezőtlen időjárásnak és egyben a Miskolci Projekt harmadik termelő kúttal való bővítésének 2024-es évre való halasztása miatt. 

A PannErgy vezetése a 2023-as konszolidált EBITDA tekintetében a frissen közölt adatokat is számításba véve a korábban publikált 2023-as üzleti évre vonatkozó, konszolidált 3,9-4,1 milliárd forintos terv tartományának alsó határértéke közeli gazdasági eredményre számít, a 2024-es üzleti évre vonatkozóan pedig 3,9-4,1 milliárd forintos konszolidált IFRS szerinti EBITDA terv tartományt határoz meg.

Nagyot erősödtek a PannErgy részvényei tavaly május vége óta

A PannErgy a tavalyi év során 1,7 millió GJ energiát értékesített, a 2024-es esztendőre pedig 1,78 milliós értékesítési mennyiséggel számol.