Elutasította az Energiaügyi Minisztérium a PannErgy Budapest környékére tervezett geotermikus projektjének támogatási pályázatát – közölte a rossz hírt a megújuló energiát hasznosító társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Bőny, 2015. november 24.
Geotermikus energiaellátó-központ a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben 2015. november 24-én. A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projekt néven ismert 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 6,3 milliárd forinttal a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központjában termelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer győri lakást fűt távhővel.
MTI Fotó: Krizsán CsabaBőny, 2015. november 24.Geotermikus energiaellátó-központ a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben 2015. november 24-én. A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projekt néven ismert 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 6,3 milliárd forinttal a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központjában termelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer győri lakást fűt távhővel.MTI Fotó: Krizsán Csaba
A Pannergy bőnyi, üzemelő geotermikus erőműve. Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A kormányzati indoklás szerint a beruházás támogatásához kötött feltétel nem teljesül, mert a projekt megvalósítási (támogatási) időszaka alatt legalább egy visszasajtoló kút megvalósítása szükséges, de a cég saját forrásainak terhére.

Mivel a projektet az idei évre vonatkozó üzleti eredménytervben nem vette figyelembe a társaság, ezért a támogatás elutasítása a 2023-as üzleti évre vonatkozó, konszolidált 3,95–4,15 milliárd forintos EBITDA-terv tartományának várható teljesülésére nincs hatással.

Ahogyan arról a VG is beszámolt, a PannErgy tavaly novemberben jelentette be, hogy a Klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében meghirdetett, Geotermikus alapú hőtermelő projektek tevékenységeinek támogatása című kiírásra benyújtott pályázatát a Technológiai és Ipari Minisztérium 1,62 milliárd forint összegű támogatásban részesítette. 

A pályázatot egy Budapest közelében, részletesen fel nem tárt területen létesítendő, ezért jókora kockázatokkal rendelkező geotermikus termelőkút lemélyítésére nyújtotta be a vállalat.

A PannErgy árfolyama 2023-tól
 

A PannErgy részvényei 3 százalékos eséssel reagáltak a társaság számára kedvezőtlen hírre, az év eleje óta ugyancsak 3 százalékos mínusznál jár a papír.

A vállalat az első fél évben jelentősen javuló teljesítményről számolt be, az adózást követően 1,159 milliárd forint konszolidált nyereséget ért el, 58 százalékkal felülmúlva az egy évvel korábbi 732 millió forintos nettó eredményt.