Bár az amerikai feldolgozóipari beszerzésimendzser-index (BMI) valamelyest emelkedett decemberben a novemberi értékhez képest, ám az 50 százalék alatti szint még mindig recessziós szignál. A decemberi BMI 47,4 százalék lett, a novemberi 46,7 százalék után, s meghaladta a 47,1 százalékos piaci várakozást. Ennyiben tehát mégis a Fed kamatemelési periódusát követő, puha landolás sanszát növeli. Ehhez újabb impulzusokat az este nyolc óra után érkező Fed-jegyzőkönyv adhat.  

US-JOBS
Fotó: Frederic J. Brown / AFP

Óvatosságra int, hogy az új megrendelések indexe visszaesett decemberben, 47,1 százalékra a novemberi 48,3 százalékról. Igaz, a készletek is csökkentek, 44,8 százalékról 44,3 százalékra. És kedvező jel, hogy a termelési index 48,5 százalékról 50,3 százalékra nőtt. 

És a készletek csökkenése további termelésbővülést ígér.

A BMI egy előremutató gazdasági barométer, melynek 50 százalék feletti értéke közelgő konjunktúrát jelez, míg 50 százalék alatti értéke recesszióra figyelmeztet. A részindexek közül a Reuters kiemelte, hogy a gyári foglalkoztatás élénkült. A BMI-felmérés gyári foglalkoztatottsági mutatója 48,1 százalékra emelkedett decemberben a novemberi 45,8 százalékról.

A mendzserindex publikációjával egy időben közölték az amerikai munkaerőpiaci adatokat is. A munkaügyi minisztérium adatai szerint az álláslehetőségek novemberben a harmadik egymást követő hónapban zsugorodtak, 62 ezerrel, 8,79 millióra. A Reuters által megkérdezett közgazdászok novemberben 8,85 millió álláslehetőséget jeleztek előre. A betöltetlen álláshelyek száma 2022 márciusában ért el rekordot, akkor 12 millió volt. 

A ugyan folyamatosan hűl az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2022 márciusa óta végrehajtott 525 bázispontnyi kamatemelési sorozata nyomán, 

a munkanélküliségi ráta azonban 4 százalék alatt maradt, mert a vállalatok munkavállalókat tartalékolnak,

ugyanis még élénken emlékeznek, hogy a pandémia idején milyen nehéz volt munkaerőt toborozni.