A világ legnagyobb memóriacsip-, okostelefon- és televíziógyártója, a Samsung 2,13 milliárd dolláros üzemi eredményt ért el, ezzel szemben az LSEG elemzői konszenzusa 2,81 milliárd dollárról szólt. A üzemi profitja 35 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, itt viszont bejött az elemzők számítása, ők azt várták, hogy az utóbbi hat negyedév legkisebb arányú visszaesésével megúszhatja a most lezárt időszakot a Samsung, és így is lett.

Samsung Electronics Memory Modules Ahead of Earnings Announcement
A Samsung a mesterséges intelligencia csipigényének kiszolgálásában is élen akar járni.
Fotó: Getty Images

Gyakorlatilag a fő bevételi forrást jelentő csipeket leszámítva valamennyi húzóágazat profittermelésében törés volt, így a tévéknél, a mobilprocesszoroknál vagy a háztartási gépeknél is, bár az ezekről szóló pontos kimutatást a január 31-én megjelenő gyorsjelentésben közlik majd. Annyit tudni, hogy az okostelefon-üzletágban 

a két összehajtható kijelzőjű csúcsmobil eladásai a megelőző negyedévihez képest egymillió darabbal estek vissza, 

ott ez húzta le az eredményt. Az egyetlen pozitívum Li Mindzse, a BNK Investment & Securities elemzője szerint az volt, hogy a memóriacsipeknél visszatért a kereslet, miután a kínai PC- és mobilgyártók a negyedik negyedévben elkezdték feltölteni a kimerült memóriacsip-készleteiket – írja a Reuters.

Ugyanakkor a fogyasztói igények felől nem tapasztalnak gyakorlatilag semmilyen elmozdulást, továbbra is pangás jellemzi a keresletet, amelyre egyébként a még mindig magas kamatkörnyezet is lelombozó hatással van.

A memóriacsipeknél azonban elemzők szerint javul idén a helyzet, a csipbőségnek immár vége, a kapacitások a valós igényekhez alkalmazkodnak,

ezzel az árak is végre megindulhatnak felfelé. Ez a folyamat már a negyedik negyedévben is érezhető volt, akkor a TrendForce adatszolgáltató szerint a mobil DRAM csipek ára 18-23 százalék, a NAND flash csipeké 10-15 százalék közötti mértékben emelkedett. 

Samsung Store Ahead of Preliminary Figures
A Samsung csúcsmobiljaiból sem fogyott a terveknek megfelelően.
Fotó: Getty Images

Ennek következtében a Samsung csipüzletágának vesztesége is csökkenhetett az elemzők szerint a második negyedévet jellemző 3,31 milliárd dollárról, illetve a harmadikról kimutatott 2,85 milliárdról. 

A folytatás Li Mindzse szerint nagyban függ attól, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazáshoz szükséges csipek kereslete mennyire dinamikusan képes növekedni, és ebből a Samsung mennyit tud profitálni.

A Samsung árfolyama 2022-től
 

A Samsung árfolyama 2,35 százalékot esett a szöuli tőzsdén az előzetes profitadatokra reagálva.

A másik dél-koreai technológiai óriás, az LG Electronics sem remekelt 2023 végén, 238 millió dolláros üzemi eredményt jelzett előre, ami szintén mélyen az elemzői konszenzus alatt maradt. Náluk a magas miatt a háztartási gépek és szórakoztatóelektronikai eszközök iránti kereslet megcsappanásával magyarázták a gyengébb teljesítményt.