A Bloomberg információi szerint a Banca Transilvania megállapodott az OTP Bankkal a magyar pénzintézet ottani leányának az eladásáról. 

OTP Bankfiok-01
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A két hitelintézet vezetői a múlt héten találkoztak, a hírügynökség értesülése szerint az értékesítés még az első negyedévben lezárulhat. A két fél közti egyeztetések már tavaly év végén elkezdődtek, miután a Banca Transilvania maradt az utolsó fennmaradó ajánlattevő. A Concorde Értékpapír kalkulációi szerint 350 millió euróban egyezhettek meg a felek, akik az erre vonatkozó kérdésekre egyelőre nem válaszoltak. 

Az OTP Romania egy viszonylag kicsi piaci részesedéssel rendelkező egység, amely nem tudta elérni a méretgazdaságosságot. A csoportszintű eredményhez hozzávetőleg 2, a mérleghez pedig nagyjából 5 százalékos részesedéssel járult hozzá. Sajtóértesülések szerint a saját tőke 80 százalékán kelhetett el a leánybank.

Tavaly nyáron még négy bank jelezte érdeklődését a magyar OTP csoport helyi leányvállalata iránt. Az olasz UniCredit bankcsoportról, két osztrák bankról (Raiffeisen Bank International és Erste Group), valamint a végül befutó Banca Transilvaniáról volt szó.

A vevő a bank sajáttőke-értékének 80 százalékán túl az anyabank által a romániai leánynak nyújtott hiteleket is visszafizeti.