Új alkalmazási területen vizsgálják a Richter első számú készítményének, a cariprazine-nak a hatásosságát. A Pharmaceutical Technologies ír arról, hogy a Richter kutatói által felfedezett cariprazine hatóanyagot a magyar gyógyszergyártó amerikai kereskedelmi partnere – az AbbVie – harmadik fázisú klinikai vizsgálatokon teszteli, hogy kiderítse, az antipszichotikum alkalmas-e az úgynevezett autizmus spektrumzavar (ASD) kezelésére. 

20220303 Budapest 
Richter Gedeon Nyrt. 
Gyógyszergyár 
külső

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
A Richter cariprazine hatóanyagát tartalmazó Vraylar készítményt már több indikációra engedélyezték az Egyesült Államokban.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A harmadik fázisú klinikai tesztek önmagában persze nem jelentik azt, hogy sikerül továbblépni a törzskönyvezés előtti állapotba. Sőt, mint a szaklap írja, az ASD kezelésére szánt kísérleti gyógyszereknél, amelyek eljutnak a harmadik fázisba, csupán 13 százalékos a sikerráta, vagyis ennyi az esély a továbblépésre – tehát meglehetősen „nehéz” indikációról van szó.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) definíciója szerint az autizmus spektrumzavar (ASD) az idegrendszeri fejlődés zavara, amelynek három fő tünete kihat a szociális készségekre, az érdeklődésre és a viselkedésre is. Ilyen tünet például, ha egy csecsemő vagy gyerek nem érti mások arckifejezését, gesztusait, ezért nem tud rájuk reagálni. De felmerül az ASD gyanúja, ha nem ad választ a megszólításra, vagy nem osztja meg az örömét. 

A PR Newswire piaci elemzése szerint az ASD terápiás területen több gyógyszergyártó fejleszt, az AbbVie mellett például a Roche, az Otsuka vagy az Axial.

A ClinicalTrials.gov összesítése szerint az AbbVie vezette harmadik fázisú klinikai vizsgálatok 5–17 évesek bevonásával zajlanak, összesen 152-en vannak, a teszt tavaly júliusban kezdődött, és várhatóan idén októberben zárul. A vizsgálatokat összesítő tanulmányt 2025 januárjára időzítették, ebben értékelik ki a mellékhatásokat és a betegséghez kapcsolódó tünetek alakulását.

A globális ASD-piac 27,3 milliárd dollár volt 2021-ben, az összesített forgalom meghaladhatja a 43 milliárd dollárt 2031-ben. 

A cariprazine hatóanyagot tartalmazó Vraylar készítményt már több indikációra engedélyezték az Egyesült Államokban: major depresszió, skizofrénia, bipoláris depresszió. 

2023 első kilenc hónapjában az amerikai Vraylar-eladások után a Richter 136 milliárd forintnyi jogdíj-részesedést kapott. 

Megvan a bejelentés, ezt a hírt várta a Richter összes részvényese

Korábban kapta meg a karácsonyi ajándékot a Richter és annak összes részvényese: az amerikai FDA jóváhagyta a Vraylar (kariprazin) alkalmazását a major depressziós zavar kiegészítő kezelésében.