A szerdai pesti tőzsdenyitás sem változtatott a forint kedd délután óta futott pályáján. Továbbra is az euróval szembeni 391-es szint közelében csapkod a magyar deviza. Különösebb irányt egyelőre nem lehet felfedezni. A délutáni amerikai makroadat adhat újabb impulzust.   

forint
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Hiába volt közel konszenzusos, vagyis a piac várakozásainak nagyjából megfelelő az MNB 100 bázispontos kamatcsökkentése – a 75 bázispont mellett is sorakoztak érvek, s az a döntés sem okozott volna igazi meglepetést – ám a nagyobb lépés több kamatot vágott ki a forint alól, ami a gyenge oldalra lökte a magyar devizát. Virág Barnabás nyugtató szavai csak ideiglenesen tántorították vissza az euró-forintot. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke arról beszélt, hogy az év közepére várt alapkamatcél nem változott, az MNB reális forgatókönyvnek tartja a 6–7 százalék közti kamatszint elérését az első fél év végére. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy a kedden látott gyorsítás csak átmeneti, hiszen a 100 bázispontos csökkentések ütemében már júniusra 5 százalék lenne az alapkamat. A két hatás eredőjeként 

az euró-forint kurzusa már kedden délután is vadul csapkodott.

Hol az addigi sávtető alá bukva, hol meg fölé kapaszkodva, nagyot hintázva a 390-es szinten.    

 

A forint már a keddi kamatdöntés előtt is felnézett az euróval szembeni 390-es szint fölé, aztán a döntést követően határozottan kilépett a sávból, ahová Virág Barnabás szóbeli intervenciója nyomán még visszanézett. Majd visszatért 390 fölé, s azóta ott is ragadt.

A szerda hajnali illikvid piacon a 391-es szint közelében oszcillált az euró-forint. Ezen a pesti tőzsdenyitás, a forintot jól ismerő szereplők piacra lépése sem változtatott.

Az euró-forint a 391-es szint közelében keresi az irányt, az új sávtető 395-nél húzódik

– mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: 

a délután fél háromkor esedékes amerikai GDP-adat adhat impuluzust 

a feltörekvő piaci a devizáknak, köztük a forintnak is, amennyiben a dollár erősödése jellemzően forintgyengítő, a gyengülése pedig forinterősítő hatású lehet. 

A K&H elemzői szerint az amerikai negyedik negyedéves GDP-adat második olvasata fontos indikátor lehet a globális gazdasági kilátások kapcsán. Ezért a piacok alapvetően kivárhatnak a fontos adatok előtt.

Az MBH reggeli elemzése azt emelte ki, hogy a forint erőteljesen gyengült a hétfői stagnálást követően, s a leértékelődés mögött az MNB kamatdöntése áll, miután tovább csökkent a kamatkülönbözet a fejlett gazdaságok és Magyarország között. 

A kamatkülönbözet azért kulcsfontosságú, mert amikor valaki forintot vesz euró ellenében, annak a forint kamatelőnye a profitját növeli. Amint az MNB leolvasztja a kamatelőnyt, számítani lehet rá, hogy a carry spekulánsok tömegesen zárják a pozícióikat, s ezzel forintgyengülési hullámokat indítanak.