Az osztalékfizetés megkezdését már korábban bejelentő Meta Platformson – a Facebook anyacégén - kívül az Alphabetnél és az Amazonnál is a nyereség visszaosztása mellett dönthetnek  - örvendeztette meg az amerikai Big Tech vállalatok részvényeseit a Goldman Sachs.

28 August 2023, Lower Saxony, Großenkneten: The Amazon logo hangs on the company's new logistics center at the former Ahlhorn air base. (Aerial view with a drone) By the end of the year, around 1,000 jobs are to be created at the online retailer's new site. Photo: Hauke-Christian Dittrich/dpa (Photo by Hauke-Christian Dittrich / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A Meta után az Amazon is osztalékfizetésbe kezdhet még idén. Fotó: Hauke-Christian Dittrich / DPA / AFP

A Meta bejelentésére ötödével drágult a részvény

Jellemzően messze felülmúlta ugyanis az elemzői konszenzus profitvárakozását a két gigász a negyedik negyedévben – idézi az amerikai nagybankot a MarketWatch. Az Amazon tavaly éves szinten, 30,4 milliárd dollár, míg a Google anyavállalataként ismert Alphabet 73,8 milliárd dolláros profitot termelt.

A Meta 50 dollárcentes – március 26-ra kitűzött - negyedéves osztalékfizetése bejelentésének másnapján a cég részvényei különban nem kevesebb, mint 20 százalékkal lőttek ki a hírre.

Nem mellesleg, az osztalékbejelentéssel egyidejűleg Zuckerbergék 14,02 milliárd dolláros, azaz részvényenként 5,33 dolláros negyedik negyedéves nettó nyereségről is beszámoltak, szemben az egy évvel korábbi 4,65 milliárd dolláros, azaz részvényenként 1,76 dolláros profittal.

A befektetők reakciója olyan kedvező volt, hogy a Goldman szerint még több követőre találhat a példa, ezért az elemzőcsapat legfrissebb előrejelzésében a korábbi 4 százalék helyett most már 6 százalékra becsüli a legszélesebb merítésű S&P 500 index (SPX) által követett részvények várható éves osztalékarányát a papírok árfolyamához mérten.

Csupán egyetlen cég csökkenti az osztalékát

Az a jövőbeli nyereséggel kapcsolatos bizalmat jelezheti, és a jövedelemorientált befektetők új csoportját vonzhatja – írta a Goldman elemzőcsapatát vezető David Kostin.

A bank szerint amúgy év eleje óta 56 S&P 500-as vállalat döntött a fizetendő osztaléka - átlagosan 6 százalékos - emeléséről, miközben a Walgreens Boots Alliance az egyetlen olyan indextag, amely csökkenti kifizetését.