Az Amazon 170 milliárd dolláros bevételről számolt be a december 31-én zárult negyedik negyedévre vonatkozóan. Ez 14 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest és felülmúlta az elemzők 166,2 milliárdos becslését. A vizsgált időszakban az üzemi eredmény 13,2 milliárd dollárra ugrott az előző évi 2,7 milliárdról – derül ki az online kiskereskedelmet uraló amerikai vállalat jelentéséből. 

Paris,,France,-,Jan,13,,2018:,Stack,Of,Amazon,Prime
Rengeteg termék fogyott a tavalyi ünnepi szezonban.
Fotó: Shutterstock

A nettó nyereség 10,6 milliárd dollárra, részvényenként 1 dollárra nőtt az egy évvel korábbi 278 millió dollárról. Ha az egész éves bevételt nézzük, akkor tavaly a cég árbevétele éves szinten 12 százalékkal, 574,8 milliárd dollárra emelkedett. Az észak-amerikai szegmens esetében 12 százalékos, míg a nemzetközi részleg esetében 11 százalékos volt a bővülés üteme.   

A nettó nyereség 30,4 milliárd dollárt ért el 2023-ban, ami jelentős növekedésnek számít a 2022-es 2,7 milliárd dollárhoz viszonyítva. Az Amazon szerint az első negyedévi árbevétel 138 milliárd és 143,5 milliárd dollár között alakulhat, ami szintén felülmúlja az elemzők 142,1 milliárd dolláros várakozását. A vártnál jobb eredmények a technológiai óriás árfolyamára is pozitív hatással voltak.

 

Ehhez érdemes hozzátenni, hogy az Amazon kurzusa az elmúlt egy évben több mint 41 százalékot erősödött a Nasdaq-n. A kiugró teljesítményt Andy Jassy vezérigazgató a negyedik negyedévben rekordbevételt hozó ünnepi vásárlási szezonnal és a költségek lefaragásával magyarázta. A cég szerint a Black Friday és a Cyber Monday kereskedelmi ünnepek alatt 1 milliárd terméket vásároltak a fogyasztók az Amazonon.

A jelentés alapján a cégvezér erőfeszítései beértek, költségcsökkentési programjának részeként az Amazon több mint 27 ezer embert bocsátott el 2022 vége óta. Ugyanakkor több alkalmazott azzal vádolta a vállalatot, hogy a csendes kirúgások módszerét használja, ami azt jelenti, hogy a munkavállalóknak olyan hátrányos feltételeket teremtenek, amelyek miatt kénytelenek maguk felmondani.      

A tech óriás pedig idén sem áll le, januárban a Prime Video, az MGM Studios és a Twitch egységeknél jelentett be leépítéseket. Az Amazon pénzügyi igazgatója, Brian Olsavsky csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy a cég továbbra is óvatosan jár el az új beruházásainál. A vállalat jelentésében kiemelte, hogy a tulajdonában lévő MGM 16 filmmel és sorozattal jelentkezett tavaly, közölük a Reacher második évada mágnesként vonzotta a nézőket.      

Megfigyelte a francia dolgozóit, milliós büntetést kapott az Amazon

A francia adatvédelmi felügyelőség (CNIL) 32 millió eurós bírságot szabott ki az amerikai Amazon óriásra, miután jogsértőnek találta a vállalat alkalmazottainak teljesítményét és tevékenységét megfigyelő rendszerét. A hatóság korábban is keményen kritizálta a vállalat által használt szkennereket, amelyekkel hivatalosan a „dolgozók teljesítményét növelték meg” – többek között a termináloknál töltött időt, valamint az áruk beolvasásának és mozgatásának sebességét is mérték –, negatívan értékelve azokat, akik szünetet tartottak a munkavégzés során.