Az amerikai kiskereskedelmi forgalom szezonálisan kiigazítva 0,8 százalékkal csökkent januárban, hó per hó alapon, ami meghaladja a közgazdászok által várt 0,3 százalékos zsugorodást. A heti friss munkanélküli-kérelmek száma 212 ezer volt a február 10-én zárult héten. Ami 8 ezres csökkenés az előző héthez képest. Míg az elemzők előzetesen 220 ezret vártak.

Shoppers look at items displayed at a grocery store in Washington, DC, on February 15, 2023. Retail sales in the United States rebounded in January, government data showed Wednesday, logging the biggest gain since early 2021 as policymakers watch for signs that consumer spending is cooling in the longer run. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Fotó: AFP

 

Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy a januári kiskereskedelmi értékesítés kissé visszaesett a decemberi megugrás után. A Wall Street Journal által összeállított konszenzus szerint a kiskereskedelmi forgalom januárban szezonálisan kiigazítva 0,3 százalékkal csökkenhetett az előző hónaphoz képest, a decemberi 0,6 százalékos ugrás után. Míg néhány elemző úgy vélte a Wall Streeten, hogy a jelentés a várakozásoknál sokkal gyengébb lesz, mert a Kereskedelmi Minisztérium által a januári eladásokra alkalmazott szezonális kiigazítás sokkal kevésbé támogató most, mint az elmúlt években. Emellett hideg időjárás, amely a múlt hónapban az Egyesült Államok nagy részén jelentkezett, jelentősen visszafoghatta az eladásokat.

Már délben is látszott, hogy csak a csalódást keltő amerikai adatok menthetik meg a forint mai napját, mégpedig a dollárt gyengítő hatáson keresztül. Az euró-forint szinte egész nap rátapadt a 389-es szintre, ám a tengerentúli makroadatok nyomán percek alatt 388,40 alá süllyedt a kurzus.

Mind az euró, mind a forint erősödött a dollárral szemben.