A legnagyobb kínai csipgyártó, az SMIC 1,68 milliárdos bevételről számolt be a december 31-én zárult negyedik negyedévről. Ez 3,5 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, és enyhén felülmúlta az elemzők 1,66 milliárdos becslését. Ugyanakkor a vizsgált időszakban a nettó nyereség 54,7 százalékkal, 174,68 millió dollárra csökkent, jóval elmaradt a szakértők 277 millió dolláros várakozásától.  

Chinas SMIC lands Qualcomm snapdragon chip orders--FILE--People visit the stand of SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) during an exhibition in Shanghai, China, 14 November 2013.Semiconductor Manufacturing International Corp. secured orders from Qualcomm Inc. (QCOM) to make chips for the worlds largest supplier of smartphone processors. SMIC, based in Shanghai, will work with the San Diego, California-based chip designer to make its Snapdragon processors, the companies said in a press release yesterday (3 July 2014). Using SMICs 28-nanometer technology, Qualcomm will have its marquee smartphone chip made in China as it seeks to tap into the worlds largest mobile market. The move could be a blow to Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., the biggest made-to-order chip foundry, which previously struggled to fill orders, causing a shortage, and has Qualcomm as its biggest customer. SMIC, which posted its second consecutive year-on-year drop in profit in the first quarter, currently makes simpler chips for Qualcomm that help regulate power and wireless connections. (Photo by dycj / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: AFP

A negyedik negyedévben Kína a cég teljes forgalmának 80,8 százalékát adta, szemben a harmadik negyedévi 84 százalékkal. Az Egyesült Államokból származó bevétel a geopolitikai feszültségek ellenére is nőtt: az USA a teljes bevétel 15,7 százalékát adta, míg az előző negyedévben csak 12,9 százalékot – derül ki a világ ötödik legnagyobb csipgyártójának jelentéséből.   

A SMIC egész éves bevétele 6,32 milliárd dollár volt, szemben a 2022-es 7,27 milliárd dollárral, míg a profit 50,4 százalékkal, 902,5 millió dollárra csökkent. A vállalat tavaly 7,47 milliárd dollárt költött beruházásokra, ami 17,6 százalékkal magasabb, mint 2022-ben. Adóssága már meghaladta a 10,2 milliárd dollárt. A sanghaji székhelyű csipgyártó a visszaesést a gyenge keresletnek és a félvezetőszektorban zajló éles versenynek tulajdonította.             

 

A cég árfolyama több mint 7 százalékkal gyengült a csalódást keltő jelentés után, a vállalat kurzusa az elmúlt egy évben közel 19 százalékkal esett a hongkongi tőzsdén. Az SMIC megrendelései megugrottak ugyan a tavalyi év végén, de Csao Haj-csün társ-vezérigazgató óvatos volt azzal kapcsolatban, hogy ez hosszú távon fenntartható-e.         

A vállalat becslése szerint 2024-re a bevételek emelkedése az iparági átlagnak megfelelő lesz, de a cégvezér nem számít a növekedés erőteljes fellendülésére, és változatlan beruházási kiadásokkal tervez. 

Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a globális félvezetőipar tavaly visszaeséssel küzdött, miután a világjárvány okozta csiphiány a gazdaság lassulásával és az elektronikai termékek iránti kereslet csökkenésével túlkínálatba fordult.

Egyre nagyobb viszont az optimizmus, hogy az iparág a következő évben vagy idén talpra állhat, mivel a félvezetőket használó termékek, például az okostelefonok és más fogyasztói elektronikai termékek iránt megnövekedett a kereslet. Ennek egyik jele lehet, hogy a tajvani rivális, a TSMC bevétele 2024. januárban éves szinten 7,9 százalékkal, míg havi összevetésben 22,4 százalékkal nőtt.

A SMIC tavaly azzal került a nemzetközi figyelem középpontjába, hogy a cég gyártotta a Huaweinek a Mate 60 telefonokban használt 7 nanométeres Kirin 9000s csipet, amivel a két cég kijátszotta az amerikai szankciókat. Sőt, források szerint az SMIC Sanghajban új gyártósorokat állított fel, hogy még idén megkezdje az 5 nanométeres félvezetők tömeggyártását.

Amerika szövetségesei királyként kezelik korunk hősét, a csipgyárost

A csipgyártókat is meglepte, hogy iparáguk hirtelen belecsöppent a geopolitikai diskurzusba. Az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea, Tajvan és az európai szövetséges országok segítik egymás csipiparának kiépítését, miközben a világ műhelyeként emlegetett Kínát kizárják a közös fejlesztésből.