A Huawei bevételei 9 százalékkal bővültek 2023-ban: az árbevétel több mint 700 milliárd jüanra ugrott tavaly, ami évek óta a leggyorsabb növekedési ütemnek számít. Negyedéves alapon a bevétel 27 százalékkal, 243,4 milliárd jüanra nőtt a Bloomberg számításai alapján, ami jelentős gyorsulásnak számít a harmadik negyedév enyhe emelkedéséhez képest.

Huawei,Sign,,Logo,,Emblem,On,The,Facade,Of,Huawei,Poland
Fotó: Shutterstock

A cég elnöke, Ken Hu szerint kemény munkájával átvészelték a vihart és visszatértek a helyes útra, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az üzleti környezet változásait a geopolitikai konfliktusok mellett a világgazdasági ciklusok ingadozása is okozza. Hozzátette a Huawei célja a feltörekvő technológiákba, például a mesterséges intelligenciába történő beruházások bővítése.

Az amerikai–kínai kereskedelmi és gazdasági háborút még Donald Trump robbantotta ki 2018-ban, aztán Joe Biden elnöksége alatt tovább eszkalálódott. Ennek során Washington korlátozta a legfejlettebb, mesterséges intelligenciához és szuperszámítógépekhez használható csipek kínai exportját, valamint a félvezetők gyártásához szükséges, amerikai technológiát tartalmazó berendezések Kínába szállítását.

Ennek esett áldozatául a Huawei is: évekkel ezelőtt a világ egyik legnagyobb okostelefon-gyártójának számított, de Washington 2019-ben szankciókkal sújtotta a céget, mivel állítása szerint a vállalat szoros kapcsolatokat ápol a pekingi vezetéssel. Így vállalat nem fért hozzá a legújabb 5G-csipekhez, azonban idén nem várt fordulat következett.

A Huawei ugyanis nyár végén és ősz elején piacra dobta legújabb okostelefonjait, amelyekben a HiSilicon tervezte, SMIC által gyártott 7 nanométeres csip dolgozik, így helyben készült félvezetőkkel sikeresen kijátszották az amerikai szankciókat. A cég pedig arra készül, hogy a telefonok mellett más területeken is visszaszerezze a korábbi piacvezető pozícióját, 

például biztonsági kamerákhoz is szállít a HiSilicon által tervezett félvezetőket.

Zsen Cseng-fej alapító-vezérigazgató márciusban arról beszélt, hogy a Huawei az amerikai szankciók hatására hazai alkatrészek használatára állt át, és rengeteg pénzt fektet kutatásra-fejlesztésre. Az új okostelefonok megjelenése alátámasztja a cégvezér szavait. Az elemzők szerint a vállalat olyan kifinomult eszközökhöz és szoftverekhez fér hozzá, amelyekkel elvileg nem kellene rendelkeznie. 

 A félvezetőipar legerősebb, amerikai lobbicsoportja (Semiconductor Industry Association, SIA) pedig augusztusban azt nyilatkozta, hogy a cég a csipgyártásba is beszállt. A SIA becslései szerint a kínai cég 30 milliárd dollár dotációt kapott a kormánytól és szülővárosától, Sencsentől és a vállalat eddig két üzemet vásárolt meg és legalább három másikat épít Sencsen környékén.

Bár a Huawei egyre nagyobb arányban használ helyben készült alkatrészeket, az kiderült, hogy a dél-koreai SK Hynix memóriacsipjeit építette be Mate 60 Próba. A cég az amerikai szankciók matt nem üzletel a kínai vállalattal, így SK Hynix közölte: vizsgálja, hogyan kerültek a félvezetők a készülékbe. A szakértők szerint a Huawei közvetítőkön keresztül szerezte be az alkatrészeket, de ezek nyomon követése az iparág mérete miatt szinte lehetetlen.

Tesla-gyilkos luxusautóval debütál a piacon a Huawei

Hatalmas érdeklődés övezi a Huawei közreműködésével piacra kerülő első elektromosautó-modelleket. Az okoseszközök, telefonok gyártásáról és távközlési hálózatok építéséről ismert kínai állami kötődésű vállalat a Luxeed márkanéven startol a villanyautó-piacon, az első, S7-es modellje pedig novemberben mutatkozik be a nagyközönség előtt.