A Rheinmetall azon dolgozik, hogy megduplázza vagy akár megtriplázza a tüzérségi lövedékek gyártására szolgáló kapacitásait – mondta Armin Papperger vezérigazgató a Handelsblattnak.   

New ammunition factory from Rheinmetall
Tankjairól és gyalogsági páncélosairól  is híres a német Rheinmetall. 
Fotó: AFP

 

Felpörgeti a tüzérségi lőszerek gyártását a Rheinmetall

A tervek szerint a német hadiipari vállalat jövőre nagyjából 700 ezer tüzérségi lövedéket gyártana, amivel a vezérigazgató szerint már képes Ukrajna mellett Európa ellátására is – derül ki a hétfőn reggel megjelent interjúból. Ukrajnának különben már százezres nagyságrendben szállítottak lövedéket. A pontos mennyiség hadititok, ezért nem közölhette az interjúban sem.  

Papperger kiemelte, hogy a termelés felpörgetésében az alsó-szászországi Unterlüßben található gyár mellett a cég spanyolországi üzemeire is számítanak. Az emiatt szükséges unterlüßi üzembővítés alapkövét a vezérigazgató és Olaf Scholz német kancellár hétfőn teszi le. Mint ismert, hazánkban Várpalotán is épít a vállalat egy lőszergyárat.   

A lőszergyártás legszűkebb kapacitását egyébként aktuálisan a lőpor képezi, ezért Németországban és Spanyolországban évi 1500 tonnáról 3000 tonnára növelik a termelést, illetve a jövőre megnyíló romániai üzemből is kikerülhet 1500 tonna lőpor. Távlatilag összesen évi 11 ezer tonnával számolnak.

Újabb sokmilliárdos eurófröccsre szomjazik a német hadiipar  

Papperger ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a német védelmi költségvetés megemelése is elkerülhetetlen, ha a hadsereg számára létrehozott 100 milliárd eurós különalap kimerül.

Amikor az alap kifogy a pénzből, újabb jelentős forrásokat kell a védelmi képességeink fejlesztésére fordítani. Vagy a védelmi költségvetést kell tetemesen megemelni, vagy újabb különalapot kell felállítani, hogy Németország fel tudja magát fegyverezni saját védelmében

– foglalta össze. A Rheinmetall idén 10 milliárd eurós bevételt tervez, amely két éven belül 15 milliárdra nőhet. A vezérigazgató szerint azonban még az is kevés lesz, hiszen ahhoz, hogy Európa lépést tarthasson az amerikai védelmi iparral, egy 20-30 milliárd eurós forgalmú cégre van szükség az Atlanti-óceánnak ezen a partján is.

A Rheinmetall Európa hadiipari gigászává válna

Jelenleg azonban az a gond, hogy mivel a konjunktúra miatt minden európai gyártó dúskál a megrendelésekben, a kisebb cégek is úgy vélik, hogy könnyedén eljuthatnak az 500 millió eurós forgalomtól az 5 milliárdosig, és nincs szükség konszolidációra, pedig ez Papperger szerint egyáltalán nem igaz.

Ez a 20-30 milliárdos potenciál amúgy ott rejlik a Rheinmetallban, hiszen már a jelenlegi rendelésállománya is ebbe az irányba mutat – véli a hadipari cég vezetője.  

A Rheinmetall árfolyam 2024-től
 

A tüzérségi megrendelésekből akár 3 milliárd eurós bevételre is szert tehet, és a cégvezetés becslései szerint a Lockheed Martinnal az F35-ös vadászbombázók alkatrész-beszállítására kötött szerződésből is befolyhat 1 milliárd. 

A légvédelem területén akár 2 milliárd eurós, a logisztikai rendszerek értékesítéséből pedig további 1,5 milliárd eurót remélnek.

Hét-nyolc éven belül pedig – véli Papperger – elérhetik az évi 20 milliárd eurós árbevételt, ez a szektor tíz legnagyobb amerikai vállalatának aktuális ranglistáján a hetedik-nyolcadik helyre lenne elegendő.                           

Az interjú megjelenését követően, hétfőn délig a Rheinmetall részvényei 2,5 százalékkal, 345 eurós új rekordszintre drágultak, év eleje óta már összesen 15 százalékkal erősödtek.