Csekély piaci hatással járt az Appeninn minapi közgyűlése, ahol személyi kérdésekről döntöttek. Annál izgalmasabb volt január közepén, hogy egyetlen nap alatt közel 20 százalékot ralizott a annak hírére, hogy a társaság belépett a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (SZIT)  előszobájának számító SZIE kategóriába, mint szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozás. 

_LUS9433Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. 
Fotó: Kallus GyörgyAppeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. Fotó: Kallus György
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Már tavaly ősszel is nagyot menetelt az Appeninn. Novemberben 257 forintos árfolyamon tették közzé a decemberi közgyűlés meghívóját, s már 425 forintnál járt a kurzus, amikor megszavazták a részvényesek a SZIT-té válás kezdeményezését. A mostani 590 forintos magaslatról visszatekintve azt látjuk, hogy kevesebb mint három hónap alatt több mint duplájára emelkedett az árfolyam.

Ilyen meredek árdinamikát utoljára akkor mutatott az Appeninn, amikor a Konzum csoport és a BDPST Group időlegesen beszállt a társaságba, s megfogalmazták a stratégiai célt, hogy rövid időn belül a régió legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező ingatlanbefektetőjévé váljanak.

Most a SZIT a gyújtópont. 

Az így működő cégek számos adókedvezményben részesülnek, például mentesülnek a társasági és a helyi iparűzési adó megfizetése alól. Emellett kedvezményes, 2 százalékos visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetnek az általuk megszerzett ingatlan tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának és a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező gazdasági társaságban fennálló tulajdonrésznek a megszerzésére. Kapcsolt felek közötti jogügylet esetén pedig a tranzakció illetékmentes. De a lényeg az osztalékfizetésre vonatkozó szabályokban rejlik, hiszen a SZIT ügyvezetésének, részvénytársaság esetén az igazgatóságnak, az éves beszámoló jóváhagyását követően javaslatot kell tennie a nyereség legalább 90 százalékának mint elvárt osztaléknak a kifizetésére. 

Az Appeninn árfolyama 2015-től
 

Nagy utat járt be az elmúlt években az Appeninn. Nagyon érdekes a tiszta holding struktúra kialakítása, de talán a legfontosabb mégis a portfóliótisztítás. Miután eladták a szállodákat, ráálltak az irodákra és a kereskedelmi ingatlanokra. 

Feltűnő a papír alulértékeltsége. Tavaly nyáron az akkori 200 forint közeli árfolyamszinteken, P/BV-alapú összehasonlításban a magyar Prémium kategóriás részvények sereghajtója volt az Appeninn 0,25-os mutatóval. De még a mostani 590 forintos árszinten is kifejezetten olcsónak tekinthető. Leendő SZIT-papírként komoly osztalékhozammal kecsegtet a jövőben.