Pénz- és tőkepiac

Új stratégiai befektető az Appeninnél

A jövőben együttműködik a Konzum-csoport és a BDPST Group az ingatlanbefektetés, az ingatlanfejlesztés – és üzemeltetés területén: a Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Zrt. stratégiai befektetőként megvásárolja a Konzum PE Magántőkealap 20,59 százalékos részvénycsomagját az Appeninn Holdingban. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) közzétett tranzakció zárását követően a tőzsdei társaság irányítása a 33,2 százalékos tulajdonhányaddal rendelkező Konzum-csoportnál marad. A Concorde elemzői továbbra is felhalmozásra ajánlják a cég részvényeit.

Jelentősen átalakul az Appeninn Holding Nyrt. tulajdonosi szerkezete és menedzsmentje annak érdekében, hogy a társaság tovább növelje befolyását a közép-kelet európai és a hazai ingatlanpiacon. A változás részeként stratégiai partnerségre lép a Konzum-csoport és a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. A Budapesti Értéktőzsdén bejelentett tranzakciónak megfelelően a Konzum PE Magántőkealap értékesíti a tulajdonában lévő, 20,59 százalékos részvénycsomagot a Tiborcz István érdekeltségében lévő társaságnak.

A felek megállapodása szerint a BDPST Group hosszú távú, stratégiai befektetésként kezeli az Appeninn Nyrt.-ben szerzett tulajdonrészét, és a nagytulajdonosok a jövőben közös befektetéseket terveznek a régiós ingatlanpiacon. Az Appeninn Holding irányítása a 33,2 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező Konzum-csoportnál marad, míg a BDPST Zrt. – az Appeninn Nyrt. mai közgyűlésén elfogadott határozatának megfelelően – a társaság igazgató tanácsába két új tagot delegál.

Fotó: Kallus György

Az igazgatótanács döntésének értelmében

az Appeninn operatív irányítása két, több évtizedes ingatlanfejlesztési tapasztalattal rendelkező szakemberrel, Tomcsányi Gábor vezérigazgatóval és Somfalvi Péter vezérigazgató-helyettessel egészül ki.

Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerint a ma bejelentett együttműködés újabb fontos lépés az Appeninn Holding júniusban bemutatott növekedési stratégiájának megvalósításában.

A jövőben a stratégiai partnerek közösen kívánnak fellépni annak érdekében, hogy tovább erősítsék az Appeninn retail-, irodapiaci- és turisztikai szektorban betöltött szerepét, és a társaság rövid időn belül a régió legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező ingatlan-befektetőjévé váljon

– fogalmazott Jászai Gellért.

Jászai Gellért, a Konzum-csoport elnök-vezérigazgatója
Fotó: Kurucz Árpád / MW

A tranzakció kapcsán Tiborcz István elmondta: a BDPST Group célja, hogy a saját ingatlanfejlesztő és -üzemeltető szegmensében a piac meghatározó szereplővé váljon.

„Jó ideje kerestük ugyanakkor a lehetőségét annak, hogy – elsősorban akvizíció útján – tevékenységünket diverzifikáljuk. A ma bejelentett tranzakció megteremti ennek a feltételeit, és jövőbeni üzleti építkezésünk egyik stratégiai alapját jelenti. A következő időszakban a legfontosabb célunk az lesz, hogy a lehető legteljesebben kiaknázzuk a két társaság közötti szinergiákban rejlő üzleti potenciált” – tette hozzá a BDPST Zrt. tulajdonosa.

„Az Appeninn Nyrt.-ben társasági részesedés megvásárlására kötött adásvételi megállapodás révén sikeresen bővítjük a BDPST Group kompetenciáját a kereskedelmi ingatlanok és irodaházak fejlesztése és üzemeltetése terén” – fogalmazott Tóth Judit vezérigazgató. Hangsúlyozta: „a BDPST Group prémiumkategóriás ingatlanokra fókuszál, elsősorban leromlott állapotú, műemléki épületek helyreállítására, megőrzésére és új, modern funkcióval való megtöltésére. Szakembergárdája évtizedes ingatlanfejlesztői és hotelmenedzsment-tapasztalattal rendelkezik.”

Az Appeninn Holding stratégiája szerint arra törekszik, hogy a társaság tulajdonában lévő portfóliót magas jövedelemtermelő képességű ingatlanokkal gyarapítsa. Ebbe a stratégiába illeszkedik a prémium kategóriás irodaház-portfólió elmúlt hónapokban történt bővítése, a Club Aliga többségi tulajdonának megszerzése, illetve a retail piacon végrehajtott akvizíciók és az ALDI-val kötött megállapodás.

Az Appeninn Nyrt. idén júniusban bemutatott üzleti terve szerint a társaság további dinamikus gyarapodás előtt áll. Az elkövetkező másfél-két évre tervezett fejlesztési és akvizíciós tervei között szerepel

  • további 69 ezer négyzetméter „A” kategóriás irodaépület vásárlása,
  • 80-100 kiskereskedelmi egység
  • és több mint 35 ezer négyzetméter „A” kategóriás iroda fejlesztése,
  • valamint a Mészáros-csoport tőzsdei érdekeltségeiben rejlő ingatlanfejlesztési- és üzemeltetési lehetőségek további kiaknázása.

    A Concorde továbbra is a felhalmozást ajánlja

    A bejelentést értékelő kommentárjában a Concorde befektetési szolgáltató továbbra is felhalmozásra ajánlja a cég részvényeit, 743 forintos célárfolyam mellett. Az elemzésben kiemelik, hogy a csütörtökön bejelentett tranzakció lényegében nem változtat az Appeninn fundamentumain, és így a befektetési szolgáltatónak a vállalattal kapcsolatos megítélésén sem. A tőzsdei cég menedzsmentjében történt változások ugyanakkor a Concorde szerint felgyorsíthatják a vállalat stratégiájának végrehajtását.

     

    Appeninn ingatlanfejlesztés BDPST Group Konzum stratégiai együttműködés Tiborcz István
    Kapcsolódó cikkek