Főként az amerikai kamatcsökkentéssel kapcsolatos kételyek, illetve a McDonald’s vártnál gyengébb eredményei miatt eséssel zárta a hétfői kereskedést a Wall Street, miközben a kincstárjegyhozamok magasabbra szöktek – írja a CNBC.

Down,Arrow,Breaking,American,Flag.,Us,Dollar,With,Declining,Line, 
recesszió
Lefelé vették az irányt az amerikai tőzsdeindexek. Fotó: FOTOGRIN

A Dow Jones végül 230 ponttal, azaz 0,6 százalékkal gyengült. Az S&P 500 és a Nasdaq 0,2 százalékkal zárt lejjebb pénteki záróértékénél, miután a múlt héten a Big Tech papírok rekordmagasra hajtották S&P 500-at.

Az Egyesült Államokban mérvadó 10 éves kincstárjegy hozama több mint 13 bázisponttal, 4,168 százalékra lőtt kit, lévén a befektetők egy sor újabb erős gazdasági adat nyomán attól tartanak, hogy a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradhatnak a jelenlegi emelt szinten. Az irányadó hozam a múlt héten még csupán 3,8 százalék körül mozgott.

Mint ismert, Jerome Powell, az amerikai jegybank, azaz a Fed elnöke vasárnap megerősítette a nyíltpiaci bizottság januári kamatdöntő ülése után tett megjegyzését, amely szerint márciusban nem valószínű a kamatcsökkentés.

Mindamellett a McDonald’s felemás negyedéves teljesítménye és részvényeinek hétfői, közel 4 százalékos zuhanása is fokozta a bizonytalanságot a piacon. Kérdésként merült fel, hogy a technológiai óriáscégeken kívül vajon a gazdaság más szegmenseiben működő vállalatok is képesek lesznek-e jól teljesíteni idén.

Nem enyhült a nyomás a közel 2 százalékkal beeső Boeingen és a 3 százalékkal gyengülő Teslán sem. Előbbi egyre mélyebbre süllyed a 737 Max repülők gyártási hibáinak mocsarában, utóbbi az erősödő konkurenciaharc miatt van kitéve tartós árképzési nyomásnak.