Felpörgött a Prémium Magyar Állampapírok heti értékesítése: a múlt héten a PMÁP-okból 46,5 milliárd forintnyit vettek a magyar megtakarítók, ami többszöröse az egy héttel korábbi 7 milliárdnak. A legnépszerűbb értékpapír a Fix Magyar Állampapír lett, amelyből 56,7 milliárdnyi fogyott, szemben a korábbi 12 milliárddal.

LUS_IMG_451720240219 Budapest
Állampapír hirdetés 
plakát 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Múlt héten a Fix lett a legnépszerűbb.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Kicsit lemaradt az Egyéves Magyar 37,9 milliárd forinttal, valamint a Bónusz Magyar Állampapír 19,5 milliárddal, míg a Kincstári Takarékjegyből 12,1 milliárd forintnyit vettek. A megugrás azzal magyarázható, hogy a múlt héten százmilliárdokat kaptak vissza az állampapírokat birtokló befektetők. 

Kedden három PMÁP-sorozat kamatfizetése volt aktuális, szerdán egy negyediké, plusz egy tőkefizetés is történt, ugyanis lejárt az inflációkövető 2024/I papír. Február 23-án a 2028/I, 24-én a 2027/K kötvénynek volt kamatfordulója, így összesen 492,4 milliárd forint került a megtakarítók számlájára. Az állampapírok megugrott értékesítése arra utal, hogy a kamatbevétel és a tőkejuttatás egy részét újra állampapírokba fektetik.

Az SPB privátbankára, Beschenbacher Kornél a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy elsőként azt érdemes mérlegelniük a befektetőknek, hogy milyen időtávra, mekkora kockázattal és milyen devizában szeretnék a lejáratok után keletkezett összeget újra befektetni. Hozzátette: a befektetéseket a célokhoz és a kockázattűrő képességhez kell igazítani.

Új NYESZ a kincstárnál: végleg lekerülhetett a napirendről a nyugdíjkötvény

Az eredeti nyugdíjkötvény-elképzelés inkább a babakötvény-konstrukcióra hajazott volna, feletti kamatprémiummal. A helyébe a múlt héten bejelentett, a kincstárnál igénybe vehető nyugdíjcélú öngondoskodási program léphet, ez azonban nem új, eddig is létezett a piaci szolgáltatóknál.