Ötödik napja halad apró lépésekkel az erősödés irányába a forint, egyre távolodik a jegyzés a 390-es ellenállástól, csütörtökön délelőtt 386,7 körül zajlik a kereskedés.

Stack,Of,Hungarian,Banknotes,Money,(forints).,Europe,Hungary
Fotó: Shutterstock

A forint mozgását az euró-dollár emelkedése is segíti, a keresztárfolyam 1,087-re kapaszkodott fel. A devizapiac a szerda esti Fed-jegyzőkönyv alapján kapott újabb impulzust, amit az Equilor elemzői így értékeltek: 

Tegnap este jelent meg a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve, a dokumentumból kiderül, hogy összességében optimisták a döntéshozók az inflációs folyamatokkal kapcsolatban, ugyanakkor több bizonyítékot szeretnének látni arról, hogy fenntarthatóan a célszint felé közelít.

A témában Virág Barnabás MNB-alelnök az Indexnek nyilatkozott csütörtökön.

A forintról pedig kifejtették: a piaci szereplők már az MNB  jövő keddi kamatdöntő ülését várják. A 75 és a 100 bázispontos kamatvágás mellett is fel lehet hozni érveket, de inkább a 75 bázispontos csökkentés felé billen a mérleg nyelve.

A Raiffeisennél azt emelték ki, hogy a jó nemzetközi hangulat, az erősödő részvénypiacok és az emelkedő euró-dollár a forintnak is jót tesz, az euró-forint árfolyam el is kezdett pár napja távolodni a 390-es ellenállástól.